IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да предложи удължаване на мерките срещу високите цени на тока

Цената на електроенергията спадна под 80 евро за мегаватчас, газовите пазари се стабилизират, пише в доклад на комисията

10:45 | 06.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спешните временни мерки, които Европейската комисия (ЕК) предложи за успокояване на енергийната криза в края на 2022 година - като например таван на цената на тока или намаляване на потреблението, вече изглеждат ненужни, пише в доклад на институцията. Ситуацията вече се успокои - цената на електроенергията спадна под нивата от 80 евро за мегаватчас. В същото време цената на природния газ също изглежда стабилна и не се очакват скоковете от 2022 година, посочват от Брюксел.

На тази база ЕК няма да предложи удължаване на кризисните мерки, но така или иначе част от тях са включени в дългосрочни планове за промяна на дизайна на електроенергийния пазар в общността.

В доклада на ЕК се посочва, че като цяло държавите в ЕС спазват целта за намаляване на потреблението с 5% в пиковите часове, което облекчава ценовия натиск. През октомври 2022 година Съветът прие регулация с две цели - доброволно намаление на потреблението на електроенергия като цяло с 10% и задължително с 5% в пиковите часове. Мярката важеше за зимните месеци - от 31 декември 2022 година до 31 март 2023 година.

Тогава беше въведен и таван от максимум 180 евро за мегаватчас на приходите на производителите на електроенергия с по-ниски разходи - възобновяеми енергийни източници, ядрени централи и лигнитни въглища. Държавите имаха право на национално ниво да вземат решение как да бъде прилагана тази мярка, която е временна и със срок от 31 декември 2022 година до 30 юни 2023 година.

Като временна мярка за защита от високите цени на електроенергията беше одобрена и възможността за директни субсидии за крайните потребители. Мярката е в сила до края на 2023 година и тя ще продължи.

По отношение на мерките, свързани с пазара на природен газ, в края на март ЕК одобри удължение на целите за намаляване на потреблението на суровината с 15% до края на март 2024 година.

ЕК предложи пакет от мерки за справяне с енергийната криза още с нейното зараждане в края на 2021 година. Сред тях бяха възможности за данъчни облекчения, съхраняване на газа и т.н., както и насърчаване на развитието на зелената енергия и подобряване на енергийната ефективност. Това е решението на кризата, свързана със зависимостта на ЕС от изкопаемите горива, допълниха тогава от Брюксел.

Заради ниските оперативни разходи възобновяемите енергийни източници могат да окажат натиск върху цените в общността, а заедно с мерките за енергийна ефективност ще осигурят и сигурността на енергийните доставки, посочиха още от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 10 месеца
То вече е доста по-изгодно да си на газ, отколкото на ток. Предвид, че газът е в пъти по-евтин... да не говорим за удобството, не може да се сравнява отопление на газ с такова на ток. По-комфортно, равномерна температура навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още