IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците внасят евтин ток от съседни страни и въглищните ни централи работят на минимум

Централата на "КонтурГлобал" излиза на свободния пазар от февруари 2024 г.

13:23 | 01.06.23 г. 5
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Търговците на енергийната борса внасят евтина електроенергия от съседните страни, а ТЕЦ "Марица Изток 2", както и въглищните ни централи като цяло, работят на минимума си. Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Това положение води до феномен на пазара - цената в извънпиковите часове е по-висока от тази в пиковите часове. 

Според него обаче това положение няма да се отрази на регулирания пазар, където количествата се осигуряват от българските производители.

От февруари 2024 година от микса ще излезе централата на "КонтурГлобал", тъй като изтича договорът за преференциално изкупуване на електроенергия и ТЕЦ "Марица Изток 3" вече ще е на свободния пазар. Количествата за регулирания пазар след това ще бъдат осигурени от АЕЦ "Козлодуй".

В КЕВР днес се проведоха две открити заседания, на които бяха изслушани представители на енергийни и топлофикационни дружества относно определените от регулатора цени за новия регулаторен период (1 юли 2023 г. - 30 юни 2024 г.). За топлофикациите цените остават без промяна, като само за Топлофикация София ще има ръст от 0,05%. Дружеството има недовзет приход от 250 млн. лева заради разминаванията между прогнозната и реалната цена на газа през изминалата година.

От юни цената на газа ще е още по-ниска - тази сутрин "Булгаргаз" внесе актуализираното си заявление, в което цената е 65,82 лева за мегаватчас, или с 15,2% по-евтино спрямо май.

По отношение на цената на електроенергията КЕВР определи ръст на услугата, предоставяна от "Електрохолд" и EVN България, в рамките на 3,4%. За "Енерго Про" повишението е от 4,2 на сто. Иванов обясни, че причината за това повишение са увеличените разходи за материали, необходими за поддържане на мрежата. Дружествата поискаха по-малко увеличение на дневната, но съществено по-голямо на нощната тарифа.

По време на дискусиите от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" се оплакаха от надценени приходи в сегашното решение, което води до забавяне на плащания. Ръководителят на институцията Деян Червенкондев уточни, че приходите от продажба на емисии са с около 178 млн. лева по-малко, след като средната цена на емисиите в схемата за търговия ETS е 83 евро, а не 99 евро, каквато беше прогнозата. КЕВР очакваше, че фондът ще набере 2,43 млрд. лева от продажбата на емисии.

Червенкондев изрази опасенията си, че няма да бъдат събрани и приходите от 5-процентната вноска, която внасят производителите и операторите на мрежи във фонда. Според очакванията на КЕВР приходите от тази вноска са в размер на 656 млн. лева, а съгласно самите изчисления на регуратора за цената на тока те ще бъдат 580 млн. лева.

През този регураторен период заложените приходите от вноска върху продажбите на производителите и операторите на мрежи са били 806 млн. лева, а реализираните са около 600 млн. лева. Заради тези разминавания Червенкондев призова за "по-консервативни" оценки на приходната част на фонда.

От дружествата на EVN България поискаха да бъде одобрена такса достъп до мрежата и за битовите потребители, което ще помогне за по-справедливото разпределение на разходите, а и е европейска практика. Иван Иванов обаче посочи, че такова решение не е в правомощията на регулатора, а изисква промяна в Закона за енергетиката.

От дружествата на "Електрохолд" коментираха, че през 2022 година потреблението на домакинствата в Западна България е намаляло с 1%.

В отделно заседание топлофикационните дружества критикуваха орязването на технологичните разходи за пренос в доклада на работната група на регулатора за новия регулаторен период. От топлофикационното дружество на EVN България например отбелязаха, че намалението при тях е с 50%, което е невъзможно да бъде постигнато в рамките на година.

Председателят на КЕВР коментира, че често в решенията си регулаторът опитва да стимулира подобряване на показателите на лицензиантите.

Повечето топлофикации се оплакаха и от непризнаване на увеличаването на разходи за персонала, отчитайки, че изостават от тенденциите на пазара на труда и трудно наемат нужните им експерти.

Дружествата отбелязаха още, че анализаторите на регулатора не правят адекватни прогнози за цената на електроенергията в докладите за когенериращите мощности.

От работната група на КЕВР коментираха, че в последните седмици се наблюдава "огромен внос" на електроенергия в слънчевите часове и през уикендите, което намалява цената на тока на енергийната борса. Ако тенденцията се обърне, преди да бъде взето решението за цените през новия регулаторен период, това ще бъде отчетено в решението на КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 6
doba
преди 9 месеца
https://3e-news.net/bg/a/view/43733/cenite-na-elektroenergijata-vyv-finlandija-se-srinaha-sys-75-sled-kato-stranata-vkluchi-novata-si-aec-v-dejstvie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
Требе да се плати на доставчиците на газ.Кредитора от последна инстанция суверена мооже ли да влезе за очилца и кокалчета на крака при гласуване на кворум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 9 месеца
https://***.youtube.com/watch?v=gK9-BALJZoI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
danchomentata
преди 9 месеца
Европейската банка за възстановяване и развитие (съкратено ЕБВР) е финансова институция, която използва инвестиции като инструмент за развиване на пазарна икономика в 27 страни от Централна Европа до Централна Азия. https://electrohold.bg/documents/4188/ERM_Zapad_Q2_IFRS_2022_acc.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
zelka007
преди 9 месеца
а Кирил и Асен , искаха да имаме завод за батерии и да се инсталират масово за да управляваме ефективно внедряването на ВЕИ ... но нъц ... червенотиквениковчетата решиха друго ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още