IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството определи таван на приходите на производителите на ток

АЕЦ "Козлодуй" ще определя своите приходи при цена на продадената електроенергия от 180 лв./MWh, а сумите над тази граница отиват във ФСЕС

15:10 | 11.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служебното правителство определи таваните, при които производителите на електроенергия ще изчисляват своите приходи. Сумите, получени при продажбата на произведената електроенергия над определения таван, ще бъдат внасяни във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", съобщават от правителствената пресслужба.

Парите от тези средства ще се използват по мерките за намаляване на ефектите от енергийната криза. Това са например компенсациите за бизнеса заради скъпата електроенергия.

Размерът на тавана е различен за различните производители. АЕЦ "Козлодуй" ще изчислява тавана на приходите при цена от 180 лева за мегаватчас на произведената електроенергия, а за кондензационните централи на въглища сумата е 350 лева, увеличена със средномесечната цена на тон емисии въглероден диоксид, умножена по коефциент от 1,32.

Таванът за производителите, които горят биомаса или отпадъци за производството, е 350 лева за мегават час плюс средномесечната цена за тон емисии въглероден диоксид, умножена по 0,9.

Правителството определи и таван за производителите на зелена енергия, които обаче нямат договори за премии. Те ще изчисляват своите приходи при таван за цената на произведената електроенергия от 350 лева за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Да живее Комунизмът!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още