IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроснабдителните дружества предлагат минимално повишение на цената на тока

ЕСО предлага по-висока цена за достъп до мрежата за ВЕИ производители

11:43 | 11.05.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Електроснабдителните дружества са изпратили заявления за цените през новия регураторен период, който започва от 1 юли, с минимални изменения, показват данни, публикувани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Заявленията бяха внесени в края на март, каквото е законовото изискване, и тепърва ще бъдат дискутирани по време на заседания на енергийния регулатор.

Тогава едно от дружествата - EVN България, обясни, че компенсациите за скъпия ток, който получиха от правителството, ограничават повишаването на цената днес. От компанията уточниха, че са поискали от КЕВР повишение на цялостната услуга, която предоставят на битовите абонати, от 1,6%.

От публикуваната от КЕВР информация е видно, че дружествата не предлагат съществени промени в самата цена на електроенергията, доставяна за бита.

"Електрохолд - Продажби", които доставят електроенергия в Западна България, предлагат цената на дневната тарифа да остане същата (0,11146 лева за киловатчас), но нощната да се повиши двойно - от 0,02629 лева до 0,04102 лева за киловатчас.

"EVN България Електроснабдяване" пък предлага запазване на нощната тарифа (0,02115 лева за киловатчас) и минимално повишение на цената на дневната - до 0,10969 лева спрямо 0,10917 лева да киловатчас.

"Енерго Про Продажби" запазва същите цени и на дневната (0,11311 лева за киловатчас), и на нощната тарифа (0,02017 лева за киловатчас).

По-сериозни са промените при цените за достъп на трите дружества.

За "Електроразпределителни мрежи - Запад" цената за достъп до мрежата на небитовите клиенти се повишава с 19,5% до 0,02579 лева за киловатчас на ден, а за битовите ръстът е от малко над 8 на сто. Цената на "Електроразпределение Юг" се повишава с 15,3% за небитовите клиенти (до 0,2601 лева), а за бита - с 9,8%. "Електроразпределение Север" е поискало в заявлението си повишение на цената за достъп на небитови клиенти със 17% до 0,02703 лева за киловатчас на ден. За бита чаканото увеличение също е в рамките на 17 на сто.

От КЕВР отбелязват, че през тази година най-малкото електроразпределително и електроснабдително дружество у нас - "Златни пясъци", не е подало заявление за цените - нито за разпределение, нито за доставка, през новия регулаторен период.

По-съществена промяна в цената очакват от Националната електрическа компания (НЕК). От заявлението е видно, че общественият доставчик очаква цена от 83,93 лева за мегаватчас от 1 юли, което е повишение от 2,5% спрямо цената днес. Дружеството предлага и цена на услугата "обществена доставка" от 6,99 лева за мегаватчас.

Цената за пренос на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) също се очаква да се повиши. Държавното дружество е поискало цена от 22,64 лева за мегаватчас, или ръст от 13,8%. Цената за достъп до мрежата в заявлението на системния оператор се повишава с 56% до 1,06 лева за мегаватчас.

ЕСО предлага и цена за достъп до мрежата за производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници с динамично променяща се генерация от 4,89 лева за мегаватчас.

В поседните месеци от компанията на няколко пъти предупреждават за предизвикателствата, които носят зелените мощности за мрежата на фона на рязкото повишение на заявките за присъединяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 11 месеца
Мдаммм, прави впечатление че Електрохолд (на Върбанова или Върбакова, не си спомням точно) рязко вдига цената на нощната енергия... Айде честито ни суровакане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Един Българин
преди 11 месеца
Какви са аргументите за поскъпването? Всички цени на суровини вкл на енергоносители падат в цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 11 месеца
До: baba_meca не може, трябва да е скъпо че имаме червени руски кратуни да храним в енергетиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
baba_meca
преди 11 месеца
А ние предлагаме да намалят цената на тока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още