IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е дала 3,9 млрд. евро за подкрепа срещу скъпата енергия

Европейските държави са отпуснали общо близо 800 млрд. евро за енергийни субсидии, сочат данни на Bruegel

14:02 | 13.02.23 г. 9
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

От началото на енергийната криза (септември 2021 г.) до средата на февруари 2023 г. страните в Европа са похарчили 792 млрд. евро за смекчаване на ефектите от високите цени на енергийните продукти, сочи проучване на Bruegel.

В ЕС енергийните помощи са в размер на 681 млрд. евро, като само Германия е отпуснала 268 млрд. евро. Субсидиите във Великобритания са на стойност 103 млрд. евро, а в Норвегия - 8,1 млрд. евро.

България е отпуснала 3,9 млрд. евро, или 567 евро на човек от населението, за борба с енергийната криза. Това са средствата по програмите за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията, както и подкрепата за домакинствата за високата цена на газа, която беше отпусната през миналата зима. В пакета влизат още и средствата, отпуснати за намаляване на цената на горивата (в размер на 0,25 лева за литър), която действаше до края на 2022 г.

Пакетът от българските мерки е един от най-мащабните в ЕС като процент от брутния вътрешен продукт на страната, сочат още данните на белгийския мозъчен тръст. Българското правителство е отпуснало в подкрепа срещу високите енергийни цени 5,7% от БВП. По този показател най-голяма е помощта, отпусната от правителството на Словакия - 9,3% от БВП, или 9,1 млрд. евро.

Като абсолютна стойност германската подкрепа е най-мащабната - 268 млрд. евро, което е 7,5% от БВП на страната. Германската икономика беше една от най-зависимите от руския природен газ. Днес обаче страната разчита все повече на втечнен газ, след като скоростно успя да изгради два плаващи приемни терминала.

Субсидиите на Германия надхвърлят помощта, отпусната от другите три водещи икономики в ЕС - Италия, Испания и Франция, взети заедно. Данните на Bruegel сочат, че Италия е отпуснала 99 млрд. евро (5,6% от БВП) в борбата с енергийната криза. Подкрепата във Франция се оценява на 92 млрд. евро (3,7% от БВП), а в Испания - на 40 млрд. евро (3,3% от БВП).

На обратния полюс са Финландия (0,6% от БВП, 1,4 млрд. евро), Кипър (0,9% от БВП, 0,2 млрд. евро) и Унгария (1,1% от БВП, 2,7 млрд. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Ами ние потребителите на природен газ, нищо не видяхме от тези пари. Миналата година, когато имаше компенсации, много се усети върху джоба. Тази година въпреки газовата криза останахме пренебрегнати, не разбирам защо за един има, а за други няма?? Всички потребители трябва да бъдат разглеждани по равно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 1 година
Аз като потребител на природен газ, енергийни помощи не видях. Много европейски държави подкрепиха гражданите си с финансови облекчения, само не и България. До кога ще сме все назад ? Трябва по някакъв начин да сте стимулират хората, които ползват екологично чисти продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... кое да е скъпо , мен ми е добре ... аз цените ги изплющях на два пъти миналата година ... вдигнах заплатите ... даже на данъчните почти двойно кинти съм внесъл . щом отиват парите за ликвидиране на крадци на съдомиялни , значи са добри пари ... никой не ги обича крадците !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: evlogi ного си ербап братчед, когато не бъркат в твоя джоб. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 Не е точно така, в България почти всички пари , дадени за енергийни компенсации, идват от свръхпечалбите на енергийните дружества..Малко танто за кукуригу е цялата работа...Сектор Х прибира едни Y милиарда печалби от високите цени на енергията от потребителите, държавата прибира една голяма част от тях и ги връща на потребителите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
До: 0pk Войната срещу Путин си струва всяка стотинка, дрогарьо червеноармеец....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Скъпа ли ви е войната стещу Путин, дрогаре евроатлантици? За Zелката питам, че той е го на се срамува. Ще купува бойни машини за пехотата от свободния пазар, за 800 млрда... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 1 година
от всякъде пари хвърлени на вятъра... кво стана със свободнипя пазар, който се саморегулира?3,9 млрд и после да няма питащи що хората са необразовани, а болниците като кланници за животни... а пътищата лунен пейзаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Пари фърлени на вятъра , можеше да си купим бойни машини за пехотата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още