IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компенсациите ограничават поскъпването на тока в предложението на EVN България

Дружеството ще поиска увеличаване на средната цена на услугата с 1,6%

16:48 | 30.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Средно 1,6% повишение на цената на електроенергията за клиентите ще поиска дружеството "EVN България" в своето заявление за новия ценови период. По закон всички дружества в сектора трябва да подадат своето ценово заявление за регулаторния период (1 юли - 30 юни) до 31 март в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

До вчера (29 март) нито едно дружество не беше внесло своите искания, коментира председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти. Институцията ще разгледа всички внесени предложения и ще насрочи открито заседание и обществено обсъждане, преди да се произнесе за цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли 2023 година.

Причината EVN да поиска минимално увеличение на цената са компенсациите, които електроразпределителните дружества получиха от държавата във връзка с рязко повишените технологични разходи. Дружествата купуват електроенергията за покриване на технологични загуби (при трансформацията) от свободния пазар, а продава електроенергията на регулирания пазар при фиксирани цени.

В края на 2021 година и през миналата година цените на електроенергията на свободния пазар скочиха "драматично", припомни Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN България. Компенсациите, които е получило дружеството, реално се използват напълно от крайните потребители, защото те не позволяват поскъпване на електроенергията, въпреки растящата инфлация и волатилността на енергийните пазари през последните месеци.

В момента дружеството не получава компенсации от правителството, защото електроенергията на борсата е по-евтина, отколкото е определената от правителството компенсация.

По отношение на доставките на топлинна услуга топлофикационното дружеството в състава на EVN България ще поиска повишение от 22%. Топлофикацията не получи компенсации за високата цена на природния газ и купуваше суровината на съществено по-висока цена отколкото беше определила КЕВР в своето регулаторно решение от 1 юли 2022 година, уточниха от дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Въвеждането на нов тип свежо ядрено гориво подлежи на разрешителен режим, за да се издаде лицензия, има няколко условия, уточни Бачийски. Притеснителното е, че графиците към момента и намеренията на лицензианта да подаде заявление не са много ясни, допълни председателят на АЯР. Причината е, че не всички анализи, които е необходимо да бъдат представени в Агенцията за ядрено регулиране, са готови.https://ria.ru/20230330/vertolet-1861906565.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още