IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия подозира теч в подводен газопровод в Балтийско море

Газопроводът е бил затворен от операторите във Финландия и Естония, докато се разследва инцидента

14:09 | 08.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предполагаем тече е бил открит през нощта в подводен тръбопровод, свързващ финландската и естонската мрежи. Газопроводът е бил затворен от операторите, докато се разследва инцидента, съобщава Bloomberg.

Малко след полунощ местно време в неделя финландският и естонският оператори на системата за пренос на газ са забелязали „необичаен спад в налягането на офшорния газопровод между двете страни“, казва Gasgrid Finland в изявление на сайта си.

Макар че текущият инцидент засега изглежда овладян, потенциалните рискове напомнят за взривовете по газопровода „Северен поток“ преди малко над година. Тръбопроводът получи щети на четири места, като разследване на Швеция по-късно откри, че те са вследствие на целенасочени взривове. Властите все още разследват кой стои зад експлозиите.

Вентилите на 77-километровия газопровод Balticconnector в момента са затворени, казва Gasgrid Finland, добавяйки, че в момента разследва въпрос в сътрудничество с естонската Elering.

„Няма да спекулираме с причините“, заяви главният финансов директор на Gasgrid Finland Оли Сипила. „Подозираме, че има теч в газопровода и се фокусираме върху разследване дали наистина има теч и, ако е така, на какво се дължи“.

Няма прогноза за приключване на разследването или кога тръбата ще заработи отново, каза Сипила, добавяйки, че финландското правителство е било уведомено. Газопроводът е въведен в експлоатация преди малко повече от три години.

Не се съобщава за взривове през нощта във Финския залив, показва автоматизирана система за докладване на Института по сеизмология на Helsinki University.

Газът не заема централно място в енергийните доставки на Финландия, формирайки само 3,5% от енергийния микс на скандинавската страна през първото полугодие.

Газовата система на Финландия е стабилна и доставките са подсигурени чрез плаващия терминал за втечнен природен газ (LNG) Inkoo, посочва Gasgrid. Естонските потребители получават газ от Латвия, казва Elering в отделно изявление.

Миналата зима Финландия въведе плаващ терминал за втечнен природен газ, нает от Excelerate Energy, за да подсигури доставките на газ, в случай че тръбопроводът Balticconnector излезе от експлоатация. Системите на терминала бяха свързани с газовата мрежа на Финландия през януари. Той приема товари от LNG, доставени от кораби, и превръща втечнения природен газ обратно в газообразно състояние, вкарвайки го в газовата мрежа на страната.

Русия спря доставките на газ за Финландия през май 2022 г., около седмица след като скандинавската страна заяви, че ще кандидатства за членство в НАТО в отговор на войната, която Русия започна в Украйна. Финландия отказа и да плаща за газ в рубли, а по-късно реши напълно да спре да купува руско гориво. Страната вече се присъедини към отбранителния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 08.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още