fallback

Беларус очаква 640 млн. долара от Русия компенсация за скъп петрол

Години наред Минск получаваше евтин руски петрол, но през 2019 г. Москва промени формулата на ценообразуването

18:20 | 23.10.23 г. 9

Беларус изчисли, че компенсацията, която Русия плаща за по-високата цена на петрола за страната, през 2024 година е в размер на 640 млн. долара, пише Ройтерс, като се позовава на публикация в РИА Новости. Практиката за компенсиране на скъпия петрол е от 2020 г.

Година по-рано - през 2019 година, Москва промени формулата за ценообразуването на петролните доставки за съседната си държава, прилагайки "обратен акциз" - тоест в цената на петрола, която плаща Беларус, се включват митата, които дотогава се покриват от руските компании, а Москва компенсира в същия размер производствените разходи на добиващите петрол. Тогава Минск изчисли, че новата цена коства 330 млн. долара загуби за беларуските рафинерии.

Години наред Беларус получаваше петрол на по-ниска от пазарната цена и го препродаваше в Европа, рафинериите изнасяха и петролни продукти с голяма печалба. Заради споровете около промяната големите петролни компании на Русия спряха доставките на петрол за страната, което се отрази и на транзита за Германия, която по това време беше най-големият пазар за руски енергоресурси в Европа.

В началото на 2020 г. Русия и Беларус се споразумяха за компенсации заради промяната в цената, които за текущата година бяха изчислени на около 430 млн. долара, става ясно от публикация в РБК. Всяка година размерът на компенсациите се договаря между двете страни.

През лятото на 2022 г. ръководителят на беларуската петролна компания "Белнефтехим" заговори за общ петролен пазар между Русия и Беларус, допълва още ТАСС. Тогава беше коментирано, че предложението се обсъжда от двете страни, но така и не се стигна до развитие на идеята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 23.10.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още