IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки за развитие още не инвестират във ВЕИ

През 2021 година Пекин съобщи, че спира да инвестира във въглищни проекти в чужбина и ще се насочи към ВЕИ

19:23 | 19.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спирането на инвестициите в проекти, свързани с въглища в чужбина, не доведе до инвестиции в зелени проекти в Китай, пише Ройтерс, като се позовава на анализ на Бостънския университет. Според него през 2022 година китайските банки за развитие не са финансирали проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Агенцията припомня изказването на президента Си Дзинпин през 2021 година, който заяви, че Китай спира да инвестира във въглища извън страната и вместо това ще се насочи към зелена енергия и нисковъглеродни проекти в развиващите се страни.

Още преди заявката на Си инвестициите на Китай във въглищни проекти по света са започнали да намаляват, коментира един от авторите на анализа Сесилия Спрингър.

Данните на анализаторите показват, че в периода 2020 - 2022 година Китайската банка за развитие и Export-Import Bank of China са предоставили 331 кредита на обща стойност 225 млрд. долара за енергийни проекти. Основната част от тях са свързани с добив на енергоресурси - основно за въглища, петрол и природен газ. Но от 2016 година насам има видим спад на предлаганото финансиране от двете банки.

Ройтерс припомня, че по време на срещата "Един пояс, един път" в Китай китайският президент анонсира финансиране в обем на 100 млрд. долара годишно за зелени проекти. Фондът ще бъде на разположение на държавите, които са част от инициативата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 19.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още