IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60 държави ще подкрепят инициативата за утрояване на ВЕИ-капацитета на COP-28

Плановете предвиждат увеличаване на чистата енергия и поетапен отказ от въглища

10:05 | 12.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от 60 държави ще подкрепят инициативана на ЕС, САЩ и Обединените арабски емирства за утрояване на капацитета на мощностите до 2030 година, използващи възобновяеми енергийни източници, пише Ройтерс. Представянето на проекта ще бъде по време на конференцията COP-28, която започва в края на ноември в Дубай.

Източници на Ройтерс посочват, че идеята ще обедини някои от големите икономики в развиващия се свят - Нигерия, Южна Афркиа и Виетнам, както и от развитите икономики Австралия, Япония и Канада. В инициативата ще се присъединят Чили, Перу, Замбия и Барбадос, допълва още агенцията.

В проект на документацията за инициативата е посочено, че навлизането на възобновяемите източници ще бъде съпроводено от поетапен отказ от въглищата, включително и спиране на финансиране за нови въглищни централи. Държавите, които се присъединят, се ангажират и да подобряват своята енергийна ефективност с 4% годишно до 2030 година.

Източници на Ройтерс твърдят, че се водят разговори и с Индия и Китай - двата най-големи замърсителя в световен мащаб.

Избягването на по-сериозни климатични промени минава през едновременното разширяване на чистата енергия и бързото намаляване на изкопаемите горива, които отделят парникови газове в атмосферата, предупреждават учени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още