IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пикът на използването на въглищата в България е минал преди 11 години

Повечето страни, извършващи зеления преход, са се отказали от въглищата и са ги заменили със зелени мощности, показва анализ на еколози

16:12 | 07.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В 107 държави по света, включително и България, пикът на използването на въглища е преминал преди повече от пет години и емисиите въглероден диоксид при производството на електроенергия от въглища намалява с 20% за последното десетилетие. Това сочи анализ на екологичната организация Ember, обхванал 215 държави.

Сумарно държавите, които са преминали пика на въглищата, имат дял от 38% от общото потребление на електроенергия в света. Това са почти всички европейски държави, както и САЩ, Канада, някои държави от Африка, Южна Америка и Азия.

Данните за България показват, че пикът на работата на въглищните централи у нас е бил преди 11 години и след това започва плавно да се понижава. Към края на 2022 година производството на електроенергия от въглища намалява със 17% спрямо пиковите нива. Миналата година обаче не е особен показател, тъй като въглищните централи у нас работиха на пълна мощност заради енергийната криза и рекордните цени на природния газ. С нормализирането на цените сега, ТЕЦ-овете у нас отново свиват производството.

Повечето от държавите (78), преминали пика си, са заменили въглищата със зелена енергия. При 25 затварянето на въглищните мощности е заменено от внос или от намаляване на потреблението на електроенергия - и благодарение на подобряване на енергийна ефективност, и от негативните ефекти от рецесия, конфликти или външни фактори за нестабилност. В останалите четири преходът се е случил чрез добавяне на зелени централи към въглищните мощности.

По данни на Ember производството на електроенергия от вятърни и соларни централи се утроява в периода 2015-2022 година. В световен мащаб в същото време има ръст на потреблението на електроенергия, като зелените мощности почти изцяло го покриват. Без навлизането на тези мощности емисиите от електроенергийния сектор биха се увеличили с 20% през последните години.

ЕС е лидер на зелената трансформация, като емисиите от въглищното производство на електроенергия намаляват с 30% за периода от 2012 до 2022 г. В Северна Америка този процент е 15 на сто. В Африка, Южна Америка и в Карибския басейн използването на въглища изглежда в плато, като само в Азия и в Близкия изток все още не са достигнали своя пик.

Има и някои изключения в тези региони - Виетнам например намалява използването на въглища с 16% за последните три години, а Йордания и Обединените арабски емирства (ОАЕ) вече са преминали пика.

По-важното обаче е какво ще се случи в следващите години. До 2030 година соларните и вятърните централи трябва да осигуряват към 40% от потребяваната електроенергия в световен мащаб, за да бъдат постигнати климатичните цели. Според анализите на Международната агенция за енергетика (МАЕ) единственият начин това да се случи е утрояване на зеления капацитет за производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още