IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само две нови ВЕИ компании са създадени у нас през 2022 г., но капацитетът расте с 38%

В сектора преобладават местни инвеститори, сочи доклад

17:39 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 г. в България има създадени само две нови компании, в чиято основна дейност са възобновяемите енергийни източници. За сметка на това обаче новите ВЕИ мощности (основно солари) се увеличават с 38,5%, сочат данни от последния доклад на SeeNext и  адвокатско дружество “Гугушев и партньори” за развитието на сектора у нас.

Така към края на 2022 г. инсталираните водни мощности са 3,2 гигавата, соларните инсталации - 1,7 гигавата, а вятърните паркове - 0,7 гигавата.

Основната част от новите инвестиции в соларни паркове са "за собствени нужди на бизнеса", се каза още в доклада. Една от големите инвестиции например е на "Аурубис", които инвестират 20 млн. евро в удвояване на капацитета на соларната си централа в Пирдоп. "Алкомет" също инвестира в развитието на соларния бизнес, изграждайки покривна инсталация, чиято стойност е 1,3 млн. евро.

Инвестиции в соларни панели правят няколко вериги супермаркети Kaufland, Billa и "Фантастико". 

Според Българската асоциация за вятърна енергия в момента в различен етап на развитие са вятърни централи с капацитет 5 гигавата, се казва още в доклада за развитие на сектора на SeeNext.

По отношение на инвестициите във водород - засега те са само в много начална форма. Например "Булгартрансгаз" започна необвързващо проучване за достъп до мрежата на проекти за производство на газа.

В анализа се отбелязва и плановете за иновативни инсталации - например плаващата централа във водите на яз. Огоста.

Според данните през 2022 г. въглищните централи имат дял от 52,3% от произведената електроенергия в България. На второ място в микса е ядрената енергия (32,6%), следват зелените мощности (солари, вятърни паркове и биомаса) с около 7% и водните централи със 7,5 на сто.

В доклада се анализират данни от 480 местни компании, занимаващи се с експлоатация, поддръжка, строителство, инженеринг и/или разработване на проекти за електроцентрали за възобновяема енергия, както и с производството на батерии, двигатели, турбини и друго оборудване за ВЕИ съоръжения. Компаниите са подбрани по критерия приходи над 1 млн. евро или над 1 мегават инсталирана мощност, за да бъдат обхванати стратегически компании.

Анализаторите отчитат, че не могат да получат финансови отчети за всички компании, заради което не е направен финансов анализ на сектора.

В сектора доминират местни инвеститори - само 31,8% от компаниите са с чужди инвеститори от 22 държави, сред които водят Италия, Германия и Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още