IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски инвеститор готви строителство на плаващи соларни панели в яз. Огоста

Първите оценки по проекта са позитивни, казват от Profine Energy

11:23 | 02.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската Profine Energy, която е съвместно предприятие между Profine Group и Wirth Gruppe, определя като положителни първите оценки от проучванията за изграждането на плаващи соларни панели в яз. Огоста. Инвеститорът смята да построи и завод за плаващи компоненти край Монтана. Заедно с ремонта на язовирната стена инвестицията ще достигне 1 млрд. евро, изчисляват от съвместното дружество.

Двете компании имат инвестиционни интереси в областта на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и работят заедно по около 15 хил. фотоволтаични проекта по света, предлагайки различни решения, включително и покривни солари и системи за съхранение на енергия.

Консорциумът заяви интереса си за изграждането на плаващ соларен парк у нас още през ноември 2022 година. Тогава представители на компанията разговаряха със служебния министър на икономиката Никола Стоянов, а месец по-късно и подписаха протокол за намерение, с който потвърдиха инвестиционния си интерес към България.

Големината на парка ще варира в зависимост от състоянието на язовира, коментираха още от Profine Energy. В протокола на икономическото министерство е предвидено изграждането на соларна централа с капацитет между 500 и 1500 мегаватпика. От компанията по-късно коментираха, че по-вероятно е паркът да бъде с капацитет мeжду 500 и 800 мегаватпика.

От Министерството на икономиката отчитат, че ако бъде реализирана, това би била най-голямата еднократна инвестиция, правена у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още