IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълната енергийна независимост на Европа ще струва 2 трилиона евро

Сумата изглежда значителна, но само за компенсации за енергийната криза, предизвикана от голямата зависимост на ЕС, бяха платени 800 млрд. евро

18:16 | 05.10.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пълната енергийна независимост на Европа може да струва към 2 трлн. евро, сочи доклад на Института за изследване на климатичното влияние в Потсдам, цитиран от Ройтерс. При този сценарий до 2040 година страните от Стария континент се отказват изцяло от изкопаемите горива и изграждат възобновяеми енергийни мощности.

За да бъде изпълнен този план обаче са необходими по 140 млрд. евро инвестиции на година до 2030 година и по 100 млрд. евро годишно инвестиции до 2040 година, казват анализаторите. Основната част от средствата до 2030 година трябва да отидат за изграждането на соларни, вятърни, геотермални и водни мощности.

След 2030 година усилията ще трябва да бъдат насочени към промяна на енергийната система - например смяна на модела на отопление, който в момента разчита на газ или дори петрол.

Сумата със сигурност изглежда значително, но само за компенсации заради енергийната криза през 2022 година европейските правителства платиха 792 млрд. евро, се казва в анализа. Нестабилността на енергийните пазари дойде от руската инвазия в Украйна и голямата зависимост на Европа от руския природен газ.

Именно войната в Украйна насърчи зеления преход на Европа и за първи път страните от ЕС произведоха повече електроенергия от зелени мощности, отколкото от природен газ, коментира и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен преди началото на срещата на Европейския съвет в Гранада.

Преди месец и Европейският парламент одобри нови, по-амбициозни цели за възобновяемите източници - според тях до 2030 година делът на ВЕИ в енергийния микс на ЕС трябва да бъде 42,5%, вместо 32%, каквато беше целта досега.

Целта е постижима, но ако бъдат насърчени инвестициите в сектора, като един от стимулите е по-бързото одобрение на проектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 6 месеца
Пълна енергийна независимост трябва да си осигурим и ние като страна. Това може да се случи като нашите съседи румънците, като си добавяме сами природен газ, така ще си осигурим енергийна и икономическа свобода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 6 месеца
До: khao ... е щом дава наклон на всички , назнайва за милиони-милиарди-трилиони , значи е подплатен , сигурно притежава хиляди левове ... :))) ... ти пък веднага го таковаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Biso
преди 6 месеца
Равина събрал енориашите и им казва: - Има добра и лоша новина. Добрата е, че намерих пари за новата синагога. Енориашите ръкопласкат и изпадат в дива радост. Равина продължава: - Лошата новина е, че парите все още са във вашите джобове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
khao
преди 6 месеца
До: zelka007 и да го чакаме тоя скасъняк още 100 години ли ? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... чекаме теб да се натуткаш и да си купиш електричка , та да започнем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
0pk
преди 6 месеца
Щом е толкоз ефтино, да се мятат! Какво са 2трлна за ЕС - нищо работа. Ако пуснат печатницата, могат и 4 да напечат и пак ще постигнат климатичните цели. Не мога да си обясня, защо не се забързва този процес?!? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още