IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР отне лиценза на "Топлофикация - Габрово"

Искането за отнемането на разрешителните за работа беше отправено от самото дружество

14:24 | 16.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прекрати лицензите на "Топлофикация - Габрово" за дейностите "производство на електрическа и топлинна енергия" и "пренос на топлинна енергия". Искането за отнемането на разрешителните за работа беше отправено от самото дружество, което съобщи, че няма техническа възможност повече да изпълнява своята дейност. 

От КЕВР уточняват, че решението е взето на базата на анализ и проверки дали ще бъде нарушена сигурността на снабдяването на клиентите с електрическа или топлинна енергия, или да застраши националната сигурност и обществения ред, тъй като като енерийно съоръжение централата е част от критичната инфраструктура.

След становища на Министерство на енергетиката, регионалното министерство, Министерството на отбраната, ДАНС, областния управител на Габрово, кмета на община Габрово и омбудсмана на Република България, както и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и "Електроразпределение Север" регулаторът установи, че дружеството не може да продължи да работи през настоящия отоплителен сезон, а в мрежата има достатъчно капацитет, за да се посрещне увеличеното потребление на електроенергия.

Дори при по-студена зима мощностите са достатъчни за обезпечаване на електрозахранването на потребителите в Габрово и няма да се стигне до претоварване на електропреносната мрежа, показват разчетите на ЕСО. По данни на електроразпределителното дружество в района също има достатъчно резерв в подстанциите на града след спирането на ТЕЦ "Габрово".

С решение на Министерския съвет от 19 октомври за битовите клиенти на дружеството, които няма да имат централно топлоснабдяване през отоплителния сезон 2023-2024 г., е одобрена Програма за подпомагане в размер на до 730 хил. лева, предвиждаща фиксирана сума за подкрепа за 1мегаватчас (MWh). По този начин се смекчават икономическите последици за повече от 4 хил. абоната на дружеството.

Преустановяването на дейността на "Топлофикация - Габрово" не създава опасност за националната сигурност и обществения ред, тъй като по информация от компетентните органи дружеството не попада в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, допълват още от КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още