IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР определи, че Топлофикация - Габрово не може да изпълнява задълженията си

Дружеството подаде молба за прекратяване на лиценза през лятото

15:19 | 07.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Топлофикация - Габрово" не може да изпълнява своите задължения, показва оценка на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя е изготвена след искането, внесено от дружеството в средата на август, за прекратяване на лиценза за работа.

Тъй като топлофикацията е част от енергийната инфраструктура, тоест обект от националната сигурност, за да бъде взето решение е нужно становище на Министерството на енергетиката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на отбраната, ДАНС, както и от областния управител на Габрово, кмета, омбудсмана на Републиката, Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и "Електроразпределение Север".

На базата на техните заключения експертите от КЕВР изготвиха доклад, разгледан по-рано днес (7 ноември) на открито заседание в сградата на енергийния регулатор.

От комисията отбелязват, че констатациите на техните експерти и контролните органи на енергийното министерство са показали, че "Топлофикация - Габрово" няма техническата възможност да работи през сегашния отоплителен сезон. Всъщност дружеството още от май е прекратило производството на електрическа и топлинна енергия.

При това положение от съществено значение е дали ще има възможности за клиентите на дружеството да се отопляват през зимата. Според становището на ЕСО дори и при по-студена зима и ако всички абонати решат да се отопляват с електроенергия, няма да се стигне до претоварване на мрежата. При необходимост дружеството ще може да осъществи и пренос на допълнителни количества електроенергия от ЕРП - Север.

Припомняме, че "Топлофикация - Габрово" подаде заявление за прекратяване на лиценза за работа на 15 август, малко след като министърът на енергетиката Румен Радев съобщи, че ще бъде направена проверка в дружеството, което не предоставя план за действие във връзка със заповед за затваряне от РИОСВ - Велико Търново. Институцията установява през март 2023 година, че топлофикацията не изпълнява екологични изисквания. Тогава направи впечатление, че решението да бъде поискано разрешение за спиране на дейността е взето на заседание на ръководните органи на дружеството на 2 август, но самото искане беше подадено едва след съобщенията за предстоящата проверка. 

Финансовият министър Асен Василев беше категоричен, че държавата ще подкрепя потребители, чиито доставчици на топлинна енергия затварят заради екологични изисквания. В случая с Габрово става въпрос за около 1,3-1,5 млн. лева, които ще бъдат осигурени от буфери в бюджета. Мярката е временна и дава възможност на хората да потърсят спокойно алтернативи  - например термопомпи или газови уреди, обясни по време на брифинг Радев.

Окончателното решение на КЕВР за съдбата на "Топлофикация - Габрово" ще бъде взето на закрито заседание на енергийния регулатор, насрочено за 16 ноември 2023 г., допълват още от институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още