IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще подкрепя абонатите на топлофикации, затваряни по екопричини

Екипи от Министерството на енергетиката и на КЕВР ще проверят дейността на "Топлофикация Габрово"

12:54 | 15.08.23 г. 1
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Държавата ще подкрепя абонати на топлофикационните дружества, които затварят, защото не изпълняват екологичните норми, стана ясно от брифинг в Министерството на енергетиката във връзка с конкретен казус - затворената въглищна инсталация на "Топлофикация Габрово".

Кметът на града Таня Христова обясни, че през март РИОСВ - Велико Търново е затворила инсталацията заради неизпълнение на екологичните предписания. Собственикът на централата е коментирал пред общинската администрация, че през септември ще даде план за действие във връзка с тази ситуация и становище дали ще е в състояние да работи през зимата. На "Топлофикация Габрово" разчитат 4109 абоната, коментира министърът на енергетиката Румен Радев. През миналата зима те не са получавали качествена услуга и са плащали допълнително за алтернативно отопление и топла вода.

Радев анонсира проверки на инсталациите съвместно с експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която отговаря за лиценза за работа на дружеството.

В Министерството на енергетиката са направили разчети, че електроенергийната мрежа на града ще издържи натоварването и предлагат на абонатите на "Топлофикация Габрово" временно решение - да електрифицират услугата, като разликата между сумата, която биха платили като абонати на топлофикацията, и тази, която ще платят заради използването на електроенергия, ще се поема от държавата.

Мярката е временна и ще даде възможност на хората да потърсят дългосрочна алтернатива - например газови уреди, тъй като градът е газифициран, или термопомпи, допълни Радев.

Разчетите на правителството са изготвени на базата на реалното потребление и те сочат, че става дума за 1,3 млн.-1,5 млн. лева. Това са средства от буферите в бюджета за тази година, макар че са предвидени пари и за извънредни ситуации, каза финансовият министър Асен Василев. Той посочи, че средствата ще бъдат преведени на местната власт, която ще ги разпредели на абонатите на дружеството.

Василев коментира още, че в Министерството на финансите имат готовност да подпомогнат и други клиенти на дружества, затворили заради екологични проблеми.

"Животът и здравето на хората струва повече от 1,5 млн. лева", заяви Василев.

"Топлофикация Габрово" беше приватизирана през 2005 година, като през годините собственикът се променя няколко пъти. В момента дружеството е в капитала на регистрираната в Кипър "Дарклет Лимитид", сочи справка в Тъговския регистър.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) провери през пролетта причината за нарушеното топлоподаване в Габрово. Резултатите показват, че през 2022 година дружеството не е правило инвестиции в мрежата и оборудването заради липсата на финансови средства. Това е довело до аварийно спиране на генериращите мощности през миналата зима. Недоброто състояние на мрежата допълнително влошава ситуацията.

От КЕВР отчитат обаче, че спиранията са били отстранявани за по-малко от 48 часа, каквито са изискванията по закон, затова и няма основания за отнемането на лиценза за работа на дружеството. Освен това "Топлофикация Габрово" е предприела и допълнителни мерки за обезщетяване на абонатите си, сочи още проверката на КЕВР от пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 8 месеца
А държавата кога ще подкрепи и потребителите на природен газ? През миналата зима имаше компенсации за тока, нямаше за газа.. постоянни двойни стандарти. А всъщност всички имаме полза от синьото гориво. Като започнем от там, че е сред най-екологично чистите... минем през удобствата вкъщи и завършим с това, че е абсолютен белег на цивилизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още