IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуствен интелект ще помага на КЕВР за анализите на пазарни манипулации

Софтуерът е първият по рода си в ЕС

18:32 | 08.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще внедри софтуер, базиран на изкуствен интелект, който подобрява ефективността на мониторинга, установяването и докладването на пазарни манипулации, съобщават от енергийния регулатор. Разработката е съвместна между IBM, IBS България и дирекцията, която се занимава с регламента за прозрачността на пазара за търговия на едро с електроенергия (REMIT) в КЕВР.

Това е първият софтуер, в който са внедрени елементи на изкуствен интелект за установяване на подозрителни трансакции, който ще бъде използван в ЕС. България получава разработката безвъзмездно, посочват още от регулатора.

"Моделът ще осигури много по-голяма бързина и ефективност на разследванията за евентуални злоупотреби от страна на пазарни участници", отчете председателят на институцията Иван Иванов по време на церемонията за подписване на споразумението за въвеждане на софтуера.

Разработеният модел за мониторинг и анализ на манипулации на енергийния пазар  имплементира правилата и указанията на Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACРЕ). Използвани са обработени реални исторически данни, касаещи стандартни договори за доставка на енергийни продукти, за да се открие предварително дефинирана манипулация на пазарите за търговия на едро с енергия (електричество и газ).

Внедряването му е наложително и с оглед на увеличаването на броя на търговските сделки на пазара на едро на електроенергия и газ и на броя на пазарните участници от 2022 година насам.

Досега КЕВР има три решения за налагане на имуществени санкции на енергийни дружества за установена манипулация на пазара на едро с енергия в съответствие с Регламента срещу общо девет търговски дружества. Последното беше публикувано в средата на ноември срещу енергийните търговци "Мост Енерджи" и "Кумер".

Общата стойност на глобите по трите казуса е над 3,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 4 месеца
Като няма естествен интелект, търсим изкуствен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още