IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР наложи санкции за над 2 млн. лв. заради манипулация на пазара на едро на ток

Това е третото решение за наказания от регулатора, свързано с нарушения на пазара на електроенергия

12:15 | 17.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи санкция на две дружества, търгуващи с електроенергия, за манипулация на пазара на едро. Наказанието е наложено на "Мост Енерджи" и "Кумер", а нарушенията са извършени през януари и през юни 2020 година, съобщават от енергийния регулатор.

Двете дружества са извършили сделки, които са в нарушение на европейския регламент за интегритет и прозрачност на пазара REMIT. Заради това им е наложена санкция от по 1,06 млн. лева, като размерът е определен по Методиката на санкциите и глобите, налагани по Закона за енергетиката. При установяване на нарушението от КЕВР са работили с подкрепата на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (АСЕР).

Решението на комисията може да бъде обжалвано в Административния съд в София.

Това е третото решение на КЕВР за наказания заради манипулация на пазара на едро на електроенергия, но финансовата санкция е най-голямата досега. През есента на 2022 година регуаторът глоби шест дружества, сред които и Националната електрическа компания (НЕК), с 1,25 млн. лева заради манипулативни сделки през 2019 година. Глобата за НЕК достигна малко над 625 хил. лева.

През март 2023 г. беше санкциониран и търговецът Energy Supply заради манипулация на пазара в периода януари - март 2022 г. със сумата от 165 хил. лева. Проверките установиха, че компанията е нарушила REMIT чрез разслояване на нарежданията и издаване на лъжливи поръчки. По този начин се е създавало фалшиво впечатление за тренд към понижаване на цените на борсата, а дружеството се е възползвало от по-евтините оферти за доставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още