IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР санкционира енергиен търговец за манипулация на пазара

Енергийният регулатор глоби шест дружества за същото нарушение през есента на 2022 г.

16:35 | 27.03.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи санкция от малко над 165 хил. лева на енергийния търговец Energy Supply заради манипулация на пазара. В периода 1 януари 2021 година до 31 март 2022 година от дружеството са нарушавали регламента за търговия с електроенергия на едро (REMIT) чрез разслояване на нарежденията и издаване на лъжливи поръчки.

Това се е случвало на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в сегмента търговия в рамките на деня, сочи проучването на регулатора.

Оттам обясняват, че дружеството е издавало фиктивни нареждания за продажба, с които е постигало краткосрочно намаление на цената, създавайки впечатление у останалите участници, че цените ще продължат да намаляват. Тогава Energy Supply е сключвало сделки за покупка, изцяло в своя изгода, реализирайки необоснована печалба. След това нарежданията за продажба са били изтривани, без да се изпълнят.

Това е втората санкция на КЕВР по REMIT - през есента регулаторът глоби шест енергийни дружества за манипулации на пазара с общо 1,25 млн. лева.

Комисията уточнява, че продължава да работи и по други образувани производства за установяване на евентуални нарушения на забраната за манипулация на пазара на едро на енергия и търговия с вътрешна информация.

Темата с пазарните манипулации беше много актуална през 2021 година, когато цената на електроенергията тръгна нагоре. Тя присъстваше и в заседанията на комисията, която проверяваше дейността на дружества с над 50% държавно участие.

Председателят на времената парламентарна комисия Мая Манолова съобщи за множество сигнали за пазарни манипулации, изпратени до тях, и призова различните институции да се ангажират с тях. От КЕВР също се самосезираха за нарушения на регламента и провериха работата на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още