IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР проверява високите цени на енергийната борса

Комисията разследва обосновани предположения за нарушения на REMIT

16:57 | 11.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е изискала информация от ТЕЦ "Марица Изток 2", Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Българската независима енергийна борса (БНЕБ) във връзка с високите цени на електроенергията на свободния пазар у нас. Това съобщават от енергийния регулатор.

В комисията е започнало предварително проучване на базата на обосновано предположение за извършено нарушение на Регламента за интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия (REMIT).

Във връзка с това разследване е поискана и информацията от трите енергийни дружества. Целта е да бъде преценено как неучастието на генериращи мощности на ТЕЦ "Марица Изток 2" са оказали влияние върху динамиката на цените на едро на електроенергия.

От началото на август цената на БНЕБ в сегмента "Ден напред" редовно надхвърля 200 лева на мегаватчас, като в някои дни е дори над 300 лева. Това са едни от най-високите нива в Европа и една от причините е липсата на електроенергия в региона на фона на високите температури и големите горски пожари в Гърция и Турция.

Работодателските организации в страната се оплакаха, че цената е с почти 50% по-висока спрямо тази в Германия, която е основен пазар за тежката индустрия и това прави продукцията неконкурентоспособна. След среща със служебния премиер Стефан Янев работодателите заявиха, че се съмняват в злоумишлени действия и изкуствено създаван дефицит на пазара.Те настояха за оставките на ръководители на държавната енергетика, включително на ТЕЦ "Марица Изток 2", както и анализ на действията на ЕСО.

Тази сутрин (11 август) председателят на АОБР Васил Велев пред БНТ поиска още и ДАНС да провери случващото се в енергетиката през последните дни.

След получаване на исканите данни работната група на КЕВР ще направи анализ, въз основа на който ще бъде изготвен доклад за резултатите от извършеното предварителното проучване. Докладът ще бъде обсъден на заседание на КЕВР и в зависимост от изводите и констатациите в него, регулаторът ще реши дали да образува производство за установяване на нарушение по REMIT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още