IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите поискаха оставките на ръководителите на държавната енергетика

Секторът не се управлява добре и не всичко е породено от незнание, а има зла умисъл, смята Васил Велев

15:48 | 10.08.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андрей Живков (вдясно) и Мирослав Дамянов<em>.&nbsp;</em><em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Андрей Живков (вдясно) и Мирослав ДамяновСнимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работодателските организации поискаха оставките на ръководствата на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ТЕЦ "Марица Изток 2", а след анализи - и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК).

Това стана ясно от изявление на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред журналисти след среща със служебния премиер Стефан Янев и енергийния министър Андрей Живков. Той допълни, че бизнесът е в протестна готовност и настоява за оставки, защото проблемите не могат да се решат по друг начин.

АИКБ е ротационен председател на сдружението на работодателските организации АОБР.

Велев уточни, че според организациите енергетиката не се управлява правилно и не става въпрос единствено за некомпетентност, а се вижда и "зла умисъл" в действията на ръководителите на държавната енергетика. Според него има "хаос" по отношение на ремонтната програма на енергийните мощности и поиска ръководството на енергийните дружества да бъдат сменени и на тяхно място да бъдат сложени "добросъвестни хора, които управляват енергетиката в полза на хората", а за "някой, който седи зад кадър и извлича огромни печалби на гърба на домакинствата и бизнеса".

Велев посочи и още няколко проблема, които причиняват високите цени на енергийната борса в последните дни, сред които например е монополът на БЕХ на борсата, чрез който се създава "умишлен дефицит", липсата на интеграция на българския пазар на север, където цените по традиция са по-добри.

От началото на август цената на тока за бизнеса в България е със 73% по-висока от тази в Германия.

Велев беше категоричен, че бизнесът не може да разчита единствено на дългосрочни договори, защото никой производител не предлага продукт с профила на индустрията. Тоест с дългосрочните договори се осигурява само базова енергия. Пиковете се покриват от борсата - в сегмента "Ден напред", където сега цените растат непрекъснато.

"В сегмента "Ден напред" са основните обеми, които се търгуват не само в България, но и в цяла Европа", допълни още ръководителят на АИКБ.

Велев обясни още, че са малко големите предприятия, които могат да си позволят да излязат директно на борсата и да търгуват с електроенергия. В момента са само 9, а останалите разчитат на доставки на търговци на електроенергия.

Отдавна от индустрията се оплакват, че при това рязко поскъпване на електроенергията на борсата много търговци едностранно прекъсват договорите, плащат неустойките, защото не могат да осигурят ток с договорените предварително условия. Така предприятията остават в незавидното положение спешно да търсят електроенергия на пазара. Цената обикновено е прекалено висока.

Преди месец и половина работодателите не искаха ТЕЦ "Марица Изток 2" да бъде включвана, припомни от своя страна в отделен брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той уточни, че това е станало по време на консултациите дали да бъде определена квота за централата на регулирания пазар. Тогава служебното правителство е коментирало, че централата ще осигурява ликвидност при проблеми на пазара.

"В момента ТЕЦ "Марица Изток 2" работи така, както в близките години не е работил", каза още енергийният министър. Включени са пет от осемте блока на въглищната централа.Справка на сайта на ТЕЦ "Марица Изток 2" показва, че в момента работи с малко над половината от капацитета си - 870 мегавата от 1620 мегавата.

Живков изтъкна, че ще проведе разговор с ръководството на държавната централа да бъдат ускорени ремонтните дейности и да бъдат включени още блокове, за да бъде осигурена ликвидност на пазара.

Служебният министър посочи, че проблемите се трупат от години и допълни, че се прави всичко възможно да бъде овладяна кризата. Живков беше категоричен, че е готов веднага да подаде оставката си, но допълни, че екипът на Министерството на енергетиката си върши работата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
така и не разбрах как има недостиг, след като няма екстремно потребление и няма екстра износ... не е ли бил подобен износа и предишните години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Първо не ограничиха износа. Търговците изнасят максимално допустимите 900 мгвч на ден. Така създават дефицит на вътрешния пазар и цените скачат. А това е изцяло под контрола на Министерството и подопечните му БЕХ и ЕСО.Второ забравиха включването на допълнителни мощности от МИ 2 за да компенсират недостига на вътрелния пазар. И всички това - без да има никакъв екстремиум в потреблението! Напълно в границите на потреблението от последните години е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
кое точно... дай конкретика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
В конкретния случай - с изкуствено създаден дисбаланс и некадърността на управляващите системата в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не е лошо и ти да спреш с пропагандата... да е ясно.. цените са високи, не заради някви си квоти, а заради дисбаланс и корупция на тиквите... говоря за конкретния случай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
Hahoto2
преди 2 години
Зелев, стига с тая евтина пропаганда. Преди двайсет години 2001 нямаше ни емисии ни г.явол. Цялата зелена пас.мина и бе платено да бие по АЕЦ Козлодуй. Да се закрият 4 блока, два от които абсолютно реабилитирани с евтина енергияа. Пропуснатите прихода са за милиарди. На тяхно място Зелев, следиш ли ми мисълта, през 2005 година за конпенсация, се изгради въглищна централа на лигнити. Построи я френската компания Алстом, а инвестицията от 1 милиард даде американската корпорация АЕС. Новата централа влезе в експлоатация преди 10 години! 10 години повтарям 10 години! Та тия 20 години дето са знаело е голям зелен балон. Ще ти пратя линка на зелените от тогава, сдетто го пратиха на първите български евродепутати. Графиката там казва - Закриване на АЕЦ Козлодуй до 2020 година, въглища до 2050 година, ФЕЦ и вятър далечна перспектива и горене на био в огромни мащаби. За субсидираните ВЕИ виж колко им плаща на мегават Фонда"Сигурност на Електроенерийната Система" и сравни с другите. "Фотоволтаици без субсидии и с батериини системи за балансиране на критичните ситуации" - ако имаше сметка работодателите първи щяха да ги направят. Тц, обаче сите искат субсидийка и да ручат. "Експериментират с плуващи вятърни паркове и плуващи фотоволтаици", то и експерименти със загробване на СО2 могат да се направят, но сметката не излиза. И да антизатоплист съм, категорично! По-добре топла и зелена планета, отколкото нов ледников период. Да се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Че мутратаа и шайката на ГЕРБ я забъркаха тази глупост няма спор, но какво въобще правят служебните недоносчета по въпроса? Нали затова бяха сложени там от Радев, да изчегъртат всичко гербаджийско. Ама май не го изчегъртват а само пренасочват корупциониите отчисления към БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
икономическото раздвижване не ти е виновно , нямаш скок в търсенетео у нас . напълно нормално за сезона , нищо инцидентно . виж дефицита го създадоха изкуствено . това е водещото ... а веи-та с високи субсидии не са включвани от поне 10 години у нас , даже премахнаха на някой зверските цифри и сега са на напълно нормални нива . газови централи строят само производители с находища на газ , друг обикновенно не строи щото бере ядове после - справка цената на топлото у нас ... :))) ... еле па ако са руснаци в монополно положение . ще ти счупят ръчичките . не ги съдя , могат - извиват . отпреди 20 години се знае накъде отиват нещата с въглищата . ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ !!!!!!!!!! ... повтарям - ДВАДЕСЕТ . никой , нищо , никъде . по света държавите на наш'то дередже си планираха нещата . португалците планираха и си дострояват няколко големи ПАВЕЦ , построиха си няколко газови пикера за балансиране , нов терминал за втечнен газ , строят надлъж и нашир далекопроводи , оправиха си законодателството за да могат да включват фотоволтаици без субсидии и с батериини системи за балансиране на критичните ситуации , експериментират с плуващи вятърни паркове и плуващи фотоволтаици ... за уругвайците ми се изтърка клавиатурата да пиша как от почти 100% фосилно зависима енергетика в момента са почти 100% възобновяема . новозенландците и те ... ама планират и карат подред . в момента дето ревете група антизатоплисти , зачети се какво са планирали и правят южнокорейците - дето уж само ядрена енергетика развиват и индонезийците , дето уж само въглища ... не са ти виновни веи-та ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto2
преди 2 години
Ще ти ги степенувам бре Зелев!1.Икономическо раздвижване - нужда от много повече енергия от това по време на ковид - по-голямо търсене и дефицит.2.Топлото време в Южна Европа. - по-голямо търсене и дефицит3.Нерентабилните ВЕИ - ту има , ту няма - неравномерно предлагане4.Високите СО2 емисии. - спекулативно вдигнати до тази цена. - пряко повишават цената5.Високите субсидии за ВЕИ /дългосрочни договори/ - пряко повишават цената. Китайските емисии нямат нищо общо с европейските, провери, далаверата там е за ТЕЦ от тях. Япония след Фокушима, разчита на въглища. Както Стоенчо ти написа за газта, ако ни натресат една газова централа и янки и *** ще са щастливи, смисъл 0. ТЕЦ2 до оня ден Капитали, Хиновски и други видни експерти ревяха, че трябва да се затвори веднага, днес реват, че не работила на 1600 мегавата. Толкова за експертизата на експертите ни. План за преход към декарбонизация няма. План за въглищните региони няма. Топки пред ЕС да си подредим енергийната къщичка няма. Всички експерти и кафеви, и зелени, и бимбени - според спонсорите им. Орел, рак и щука. Визия за държавата 0! Това е приятелю на пангара. А с твойте ВЕИ ще го докараме до просешка тояга. Ама има време да ти се радват всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
опс ... и на nordpool гледам днес масово е ударило 100 евра ... само във ветровитите норвежки части е по-ниско ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още