IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите поискаха оставките на ръководителите на държавната енергетика

Секторът не се управлява добре и не всичко е породено от незнание, а има зла умисъл, смята Васил Велев

15:48 | 10.08.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андрей Живков (вдясно) и Мирослав Дамянов<em>.&nbsp;</em><em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Андрей Живков (вдясно) и Мирослав ДамяновСнимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работодателските организации поискаха оставките на ръководствата на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ТЕЦ "Марица Изток 2", а след анализи - и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК).

Това стана ясно от изявление на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред журналисти след среща със служебния премиер Стефан Янев и енергийния министър Андрей Живков. Той допълни, че бизнесът е в протестна готовност и настоява за оставки, защото проблемите не могат да се решат по друг начин.

АИКБ е ротационен председател на сдружението на работодателските организации АОБР.

Велев уточни, че според организациите енергетиката не се управлява правилно и не става въпрос единствено за некомпетентност, а се вижда и "зла умисъл" в действията на ръководителите на държавната енергетика. Според него има "хаос" по отношение на ремонтната програма на енергийните мощности и поиска ръководството на енергийните дружества да бъдат сменени и на тяхно място да бъдат сложени "добросъвестни хора, които управляват енергетиката в полза на хората", а за "някой, който седи зад кадър и извлича огромни печалби на гърба на домакинствата и бизнеса".

Велев посочи и още няколко проблема, които причиняват високите цени на енергийната борса в последните дни, сред които например е монополът на БЕХ на борсата, чрез който се създава "умишлен дефицит", липсата на интеграция на българския пазар на север, където цените по традиция са по-добри.

От началото на август цената на тока за бизнеса в България е със 73% по-висока от тази в Германия.

Велев беше категоричен, че бизнесът не може да разчита единствено на дългосрочни договори, защото никой производител не предлага продукт с профила на индустрията. Тоест с дългосрочните договори се осигурява само базова енергия. Пиковете се покриват от борсата - в сегмента "Ден напред", където сега цените растат непрекъснато.

"В сегмента "Ден напред" са основните обеми, които се търгуват не само в България, но и в цяла Европа", допълни още ръководителят на АИКБ.

Велев обясни още, че са малко големите предприятия, които могат да си позволят да излязат директно на борсата и да търгуват с електроенергия. В момента са само 9, а останалите разчитат на доставки на търговци на електроенергия.

Отдавна от индустрията се оплакват, че при това рязко поскъпване на електроенергията на борсата много търговци едностранно прекъсват договорите, плащат неустойките, защото не могат да осигурят ток с договорените предварително условия. Така предприятията остават в незавидното положение спешно да търсят електроенергия на пазара. Цената обикновено е прекалено висока.

Преди месец и половина работодателите не искаха ТЕЦ "Марица Изток 2" да бъде включвана, припомни от своя страна в отделен брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той уточни, че това е станало по време на консултациите дали да бъде определена квота за централата на регулирания пазар. Тогава служебното правителство е коментирало, че централата ще осигурява ликвидност при проблеми на пазара.

"В момента ТЕЦ "Марица Изток 2" работи така, както в близките години не е работил", каза още енергийният министър. Включени са пет от осемте блока на въглищната централа.Справка на сайта на ТЕЦ "Марица Изток 2" показва, че в момента работи с малко над половината от капацитета си - 870 мегавата от 1620 мегавата.

Живков изтъкна, че ще проведе разговор с ръководството на държавната централа да бъдат ускорени ремонтните дейности и да бъдат включени още блокове, за да бъде осигурена ликвидност на пазара.

Служебният министър посочи, че проблемите се трупат от години и допълни, че се прави всичко възможно да бъде овладяна кризата. Живков беше категоричен, че е готов веднага да подаде оставката си, но допълни, че екипът на Министерството на енергетиката си върши работата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Не е и никой не казва, че е. Но в сравнение със сегашното недоразумение Теменужка си беше верно Айнщайн! Факт е, че след първоначалните трусове при старта, този пазар работеше сравнително добре до преди месец. Просто факти!За пореден път ти казвам, че омразата ти замъглява сособноста за обектива оценка. И то особено за неща, от които по обективни причини не разбираш особено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
хич не си ви спомням... ехх тая Теменужка значи е била топ капацитет в енергетиката :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Протестирахме и 2015 и 2016та като почнаха първите глупости в иначе не лошата идея за либерализация на пазара. С декларации и срещи де.И с бая работа от всички нещата малко или много се бяха нормализирали. И имаше единици дни на пикове в цените. Сега от месец е ужас! И всичко е заради некадърноста на управляващите системата в момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
От къде ще намерят толкова много кадърни ръководни кадри ако уволнят шефовете от пет структури? Трябва да призная, че министъра на енергетиката е ако не най-слабия то в топ 5 най-слаби министри от това правителство. Което показва, че най-вероятно няма изобилие от подготвени ръководители за този сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
що не протестирахте при мутрата ?.. сега пред кой ще протестирате ве, смотан...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
dnp_m
преди 2 години
ПАЗАРА ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА. АКО РАБОТОДАТЕЛИТЕ НЕ ГО ЗНАЯТ - МНОГО ЖАЛКО ЗА ТЯХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още