IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите поискаха оставките на ръководителите на държавната енергетика

Секторът не се управлява добре и не всичко е породено от незнание, а има зла умисъл, смята Васил Велев

15:48 | 10.08.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андрей Живков (вдясно) и Мирослав Дамянов<em>.&nbsp;</em><em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Андрей Живков (вдясно) и Мирослав ДамяновСнимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работодателските организации поискаха оставките на ръководствата на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ТЕЦ "Марица Изток 2", а след анализи - и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК).

Това стана ясно от изявление на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред журналисти след среща със служебния премиер Стефан Янев и енергийния министър Андрей Живков. Той допълни, че бизнесът е в протестна готовност и настоява за оставки, защото проблемите не могат да се решат по друг начин.

АИКБ е ротационен председател на сдружението на работодателските организации АОБР.

Велев уточни, че според организациите енергетиката не се управлява правилно и не става въпрос единствено за некомпетентност, а се вижда и "зла умисъл" в действията на ръководителите на държавната енергетика. Според него има "хаос" по отношение на ремонтната програма на енергийните мощности и поиска ръководството на енергийните дружества да бъдат сменени и на тяхно място да бъдат сложени "добросъвестни хора, които управляват енергетиката в полза на хората", а за "някой, който седи зад кадър и извлича огромни печалби на гърба на домакинствата и бизнеса".

Велев посочи и още няколко проблема, които причиняват високите цени на енергийната борса в последните дни, сред които например е монополът на БЕХ на борсата, чрез който се създава "умишлен дефицит", липсата на интеграция на българския пазар на север, където цените по традиция са по-добри.

От началото на август цената на тока за бизнеса в България е със 73% по-висока от тази в Германия.

Велев беше категоричен, че бизнесът не може да разчита единствено на дългосрочни договори, защото никой производител не предлага продукт с профила на индустрията. Тоест с дългосрочните договори се осигурява само базова енергия. Пиковете се покриват от борсата - в сегмента "Ден напред", където сега цените растат непрекъснато.

"В сегмента "Ден напред" са основните обеми, които се търгуват не само в България, но и в цяла Европа", допълни още ръководителят на АИКБ.

Велев обясни още, че са малко големите предприятия, които могат да си позволят да излязат директно на борсата и да търгуват с електроенергия. В момента са само 9, а останалите разчитат на доставки на търговци на електроенергия.

Отдавна от индустрията се оплакват, че при това рязко поскъпване на електроенергията на борсата много търговци едностранно прекъсват договорите, плащат неустойките, защото не могат да осигурят ток с договорените предварително условия. Така предприятията остават в незавидното положение спешно да търсят електроенергия на пазара. Цената обикновено е прекалено висока.

Преди месец и половина работодателите не искаха ТЕЦ "Марица Изток 2" да бъде включвана, припомни от своя страна в отделен брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той уточни, че това е станало по време на консултациите дали да бъде определена квота за централата на регулирания пазар. Тогава служебното правителство е коментирало, че централата ще осигурява ликвидност при проблеми на пазара.

"В момента ТЕЦ "Марица Изток 2" работи така, както в близките години не е работил", каза още енергийният министър. Включени са пет от осемте блока на въглищната централа.Справка на сайта на ТЕЦ "Марица Изток 2" показва, че в момента работи с малко над половината от капацитета си - 870 мегавата от 1620 мегавата.

Живков изтъкна, че ще проведе разговор с ръководството на държавната централа да бъдат ускорени ремонтните дейности и да бъдат включени още блокове, за да бъде осигурена ликвидност на пазара.

Служебният министър посочи, че проблемите се трупат от години и допълни, че се прави всичко възможно да бъде овладяна кризата. Живков беше категоричен, че е готов веднага да подаде оставката си, но допълни, че екипът на Министерството на енергетиката си върши работата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хех ... в япония що токът на техната борса е около 90-100 евра за мегават ... ?! ЕК и там ли вдигна таксите ... ?! таксите в цял свят за СО2 са високи , нищо че туканка група форумни антизатоплисти си мислите , че само в ЕС ги има ... и в китай са високи и в япония и в усато и в канада и в индия ... и по-високи ще стават ... това е първо . въпросът е защо у нас токът стана почти 200 евра в час пик ... а в останалата част на европа е в рамките на 90-100 евра в южните държави и 65-75 евра в северните ... опс , ама те северните си имат ветро паркове и солари ... :))) ... па ние тарикатчета по южните си бичим въглища на поразия ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Аве "бизнеса", ами цената на природният газ? Оставката на Милер и Новак ще искате ли? Най-добре на путин, щото и нефта,златото, металите то всичко скъпо.Нашата промишленост е три пъти по-енергоемка от европейската. Явно ще трябва да се изравнява с нея и най-добрият начин е насила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Аве "бизнеса", ами цената на природният газ? Оставката на Милер и Новак ще искате ли? Най-добре на путин, щото и нефта,златото, металите то всичко скъпо.Нашата промишленост е три пъти по-енергоемка от европейската. Явно ще трябва да се изравнява с нея и най-добрият начин е насила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto2
преди 2 години
С икономическото раздвижване и топлото лято, континента ожадня за евтина електроенергия. Като гледам цените в Гърция са винаги по-високи от нашите. Велев да отскочи да пита - местните бизнеси как оцеляват и искат ли оставката на тоя и оня? И като идва ред на оставки, що не се иска и на Европейската комисия, щото тя допусна СО2 таксите да станат 60 евро, когато това трябваше да им е цената през 2030 година? Голяма част от този ценови взрив в цяла Европа се дължи и на високите СО2 емисии, после по тях се подравняват останалите, а търговците гледат да изпилят цената да е малко под термичните централи. Като добавим и субсидираните рентиери от "зелената" енергия и става ясно, че микса става ИЗКУСТВЕНО все по-скъп и по-скъп и ако продължат да се вдигат СО2 емисиите, още по-зле ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
Frosty
преди 2 години
Борисов mukвата и kpaдливата му партия забъркаха тази каша в енергетиката.Бизнесменчетата сега да ходят при myлупа от Банкя и да му циврят на рамото за скъпия ток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
ivanrog
преди 2 години
Да имаше спирания! Не оправдавам поскъпването сега, но да обяснявате, че предходните са работили добре е абсурдно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Я ми кажи цени като сегашните на тоя пазар и ти за такъв период от време ? При положение, че няма никакви екстремиуми в потреблението?Фалираха търговци на Ел. Енергия, което е нормално за всеки стартираш и развиващ се пазар. И кажи ми имаше ли други спирания на заводи заради цена на тока. Само около моето предприятие миналата седмица 2 фирми спряха работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
айде сега... станах и мразещ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 2 години
Този пазар не работи добре от самото му стартиране. Не знам за какво що-годе добре до преди месец говорите, но няма нищо общо с истината. За 1 година цената на енергията се повиши двойно, множество търговци фалираха, а други просто прекратиха дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
ivanrog
преди 2 години
При неработеща КЗК, това е реалността, не е проблема в ръководството на дружествата, а че няма кой да ги санкционира за действия, които явно са против логика и конкуренция. След наличието на 10 GW инсталирана мощност и създаване на "дефицит' при използвани 5, явно проблема е за наличие на някакъв вид картелно споразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още