IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарни манипулации ли повишиха цената на електроенергията?

От бизнеса се оплакват от нереални оферти, които издърпват нагоре цената на тока на БНЕБ

14:44 | 24.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Множество сигнали за пазарни манипулации са получени във временната комисия за проверка на дейността на дружествата с над 50% държавно участие, анонсира преди дни председателят Мая Манолова ("Изправи се БГ! Ние идваме" - ИБГНИ). Един от тях е от АЕЦ "Козлодуй", който предупреждава за непазарно споразумение между четири компании, с водещо дружество "Гранд Енерджи Дистрибюшън".

Манолова коментира, че този сигнал е изпратен до различни институции, но реакция няма.

По време на днешното (24 август) заседание, по време на което бяха изслушани представители на различни енергийни институции и предприятия, представителят на Комисията енергийно и водно регулиране (КЕВР) Александър Йорданов потвърди, че в регулатора има такъв сигнал, но той не е изпратен по правилата на европейския регламент REMIT.

От КЕВР коментираха пред Investor.bg, че може да проверява дейността на енергийната борса само по силата на този регламент.

комисия комисия

Александър Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В същото време КЕВР се е самосезирала и проверява за нарушения на търговията в периода 15 юли - 15 август. Проверката ще отнеме време, защото трябва да се изчистят сезонните колебания и влияния и се търсят зависимости между предлагане и движението на цените. Анализите ще бъдат публично оповестени, но само ако няма данни за злоупотреби. Ако такива бъдат установени, правилата по европейския регламент не позволяват изнасяне на информация преди края на производството по казуса.

По REMIT в КЕВР са получени общо 9 сигнала от началото на годината, като има и такъв за манипулации на пазара и от страна на АЕЦ "Козлодуй". Повечето от сигналите са изпратени от Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Александър Йорданов предупреди още, че коментарите на регулатора могат да повлияят на пазарните участници и да се отразят върху търговията. "Неоснователното говорене за манипулации на пазара също са манипулация", коментира по този повод и изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов.

По време на изслушването управителят на КЦМ - Пловдив Румен Цонев съобщи за друг проблем на пазара - правилата позволяват на участниците на енергийната борса да публикуват малки количества електроенергия (20-30 мегаватчаса) на цена от 2000-3000 евро за мегаватчас. Това изтегля нагоре всички оферти, които се търгуват в този момент.

КЦМ - Пловдив е директен участник на енергийната борса и ако подадат оферта с разумен лимит на цената, пазарът ги "изхвърля" и при това положение те трябва да купуват или по цени за балансиращ пазар, където цената е много висока, или да затворят. Комбинатът беше една от компаниите, които затвориха в началото на август.

Основната част на участниците на енергийната борса са търговци на електроенергия и никой от тях нямат интерес да бъде постигната по-ниска цена, оплака се още Цонев.

Определяне на цена до 3000 евро е законно, допустимо от правилата, но не е реална и изкривява търговията, коментираха представителите на работодателските организации в дискусията в Народното събрание.

Борсовите правила позволяват подобно поведение и тези правила са еднакви за всички борси в Европа, коментираха от БНЕБ и КЕВР. Според Йорданов енергийният регулатор не може да контролира и цените на свободния пазар, както го прави за регулираните потребители.

Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов обаче показа становище на Европейската комисия, според което БНЕБ има монополно положение на пазара и по тази причина от Брюксел препоръчват засилване на контрола върху работата ѝ.

"Уж всичко е наред, а бизнесът ще фалира", коментира от своя страна Мая Манолова. Тя посочи, че "държавата е създала възможност да бъде щавен бизнесът и потребителите".

Манолова предаде получените в комисията сигнали на ръководството на БНЕБ. Сред тях е и за член на Съвета на директорите на БНЕБ, който е управител и член на управителни съвети на дружества с интереси в енергетика, включително и за търговия с електроенергия.

Манолова коментира още, че БНЕБ е кредитирало в размер на 8 млн. лева дружество в несъстоятелност, оставено да оперира на борсата. Случаят е от 2018 година и по него тече съдебен процес, допълни Константинов.

В крайна сметка от комисията препоръчаха промяна в правилата за работа на БНЕБ, а КЕВР да засили контрола върху работата на борсата. Манолова коментира, че ще инициира законодателни промени и препоръча на Министерството на енергетиката да потърси отговорност за случващото се на пазара от представителите на енергийните дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Възможен ли е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТЕН ток , топлина и гориво за домакинствата , общините и бизнеса ? Отговорът е тук - https://nula-energia.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Леко ти похлопва дъската. Няма лошо, но ни натрапвай състоянието си постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Те са тук вече.. просто ти още не си разбрал.. скоро ще разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
също така трябва да въведе робството и трудовите лагери... безсмислени разходи за заплати и хаузинг само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
България трябва да излезе от договорките относно СО2 емисиите.Така ще разтоварим енергийната система от огромни безсмислени допълнителни разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още