IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрирани са първите сделки с български ток на европейския пазар

Преди дни в Народното събрание беше повдигнат въпросът дали можем да се откажем от обединението с европейския енергиен пазар

15:41 | 11.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

България се присъедини към единния европейски пазар на електроенергия "Ден напред" чрез границата с Гърция, съобщават от Българската фондова борса (БФБ - София), част от която е Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Първите доставки през системата ще бъдат осъществени на 12 май. Справка на сайта на БНЕБ показва, че в първия ден е регистриран основно износ, като най-високата постигната цена е 76 евро за мегаватчас. 

Обединението с пазара на Гърция е само първата стъпка от излизането на България на европейския единен пазаре. През септември се очаква страната ни да завърши още едно пазарно обединение - с Румъния. 

„Най-значимото обединение в сектора на енергетиката на ЕС се очаква да бъде напълно завършено до края на годината с връзката на 4MMC границите (Чехия, Унгария, Румъния и Словакия) с MRC чрез проекта за междинно свързване Interim Coupling и непосредствено след това, чрез свързването на България през общата ни граница с Румъния“, коментира изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов.

Проектът за пазарно обединение между България и Гърция стартира като част от регионалния проект за интегриране на пазарите на електроенергия в сегмента ден напред на италианските граници (IBWT), допълват от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) по темата.

Официалното решение на Управителния комитет на IBWT за присъединяването на българо-гръцката граница към пазарното обединение беше взето на 1 март 2020 г. Всички участници в обединението следваха съгласувания план и извършиха успешно необходимите подготвителни дейности и тестове.

Първото имплицитно разпределяне на междузонова преносна способност между Гърция и България се реализира посредством алгоритъма Euphemia. Въведеното пазарно обединение позволява едновременно изчисляване на цените на електроенергията в рамките на ЕС, при отчитане на ограничените трансгранични капацитети.

Ефективното използване на трансграничната инфраструктура и производствените ресурси са в основата на единния европейски електроенергиен пазар, който носи ползи както за пазарните участници, така и за обществото, допринасяйки за социалното благополучие.

Но преди дни в Народното събрание беше повдигнат въпросът дали България може да се откаже от обединението с европейските пазари. Причината е, че се очаква ръст на цената на електроенергията в Европа, а чрез обединението с европейските борси същото може да се очаква и у нас.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни на депутатите, че отказ не е възможен, още повече, че всъщност България е била водещата страна в преговорите и искането за обединение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още