IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" осигури 57% от тока, търгуван на БНЕБ през 2020 г.

Предизвикателствата пред енергийната борса за 2021 г. ще са свързани с пазарните обединения със съседните страни

16:41 | 19.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

АЕЦ "Козлодуй" е осигурила 56,6% от електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в сегмента "Ден напред" през 2020 година. Това стана ясно по време на церемония по повод петата годишнина от съществуването на енергийната борса у нас, излъчена онлайн.

Ядрената ни централа беше отличена от БНЕБ на кратката церемония с грамота в раздел "Производител".

Ръководството на борсата даде награда и на Енерго Про (в раздел "Търговец"), "Стомана Индъстри (раздел "Консуматор"). AES Geo Energy пък беше отличена като "Иноватор" на енергийната борса.

Работата на БНЕБ започна на 19 януари 2016 година с 16 участника и с един сегмент - "Ден напред". Пет години по-късно в този сектор има 83 участника, ликвидността се повишава, работи се и за обединението с борсите в съседни държави. На борсата заработи и още един сегмент - "В рамките на деня", който даде възможност и на зелени производители да се възползват от борсовата търговия.

Изпълнителният директор на борсата Константин Константинов уточни, че се очаква обединението с пазарите "Ден напред" в Гърция и Румъния до края на 2021 година. В края на 2019 година беше финализирано обединението на сегментите "В рамките на деня" на БНЕБ и румънската енергийна борса.

Трансграничната интеграция не е само търговски процес, коментира по време на събитието съветника на Европейската климатична фондация Юлиан Попов. Той посочи, че след обединението с Гърция и Румъния се очаква интеграцията на Западните Балкани, Турция и Украйна.

Попов беше категоричен, че енергийните борси играят съществено значение за трансформацията, която предстои. Те могат да смекчат ефекта от новите технологии, които навлизат в сектора. Възобновяемите ресурси, съхранението на въглерод и другите технологии се "държат по различен начин" и това прави прехода непредвидим.

Експертът посочи още, че в момента енергетиката се намира в много "особен момент" на развитие и дълбока трансформация. "Всичко, което беше евтино, сега е скъпо. Всичко, което беше скъпо, сега е евтино. Всичко, което беше централизирано, сега става децентрализирано", каза още той.

По отношение на БНЕБ Попов посочи, че тя е "невидимият двигател" на прогреса на българската енергетика през последните години.

Предизвикателство за енергийната борса ще бъде запазването на ликвидността и след като изтече задължението на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да предоставя определени количества електроенергия на БНЕБ, коментира Пламен Младеновски, експерт в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това задължение произтича от наказателно дело на Европейската комисия.

Младеновски отбеляза, че пълната либерализация на енергийния пазар, свързана с излизането на всички битови потребители на свободния пазар, ще помогне за повишаването на ликвидността на енергийната борса.

Тласък на търговията може да даде възможността за търговия с гаранции за произход, издавани от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), посочи от своя страна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков в своето приветствие към ръководството на БНЕБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още