IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С участие на енергийната борса БЕХ избягва наказание за пазарни ограничения

Брюксел се съгласи с предложения на холдинга и ги направи задължителни, за да спре разследване за нарушение на конкуренцията

17:16 | 10.12.15 г.
С участие на енергийната борса БЕХ избягва наказание за пазарни ограничения

С ангажимента си да предлага определени количества електроенергия на бъдещата енергийна борса Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще може да избегне и наказание от страна на ЕК за злоупотреба с пазарно положение.

Това става ясно от съобщение на Брюксел. След пазарен тест от Европейската комисия се съгласиха с предложенията на БЕХ за прекратяване на ограниченията на конкуренцията на пазара на едро на електроенергия в България.

Така холдингът се задължава да изпълни няколко изисквания, сред които участие на енергийната борса. На нея продавачът няма да може да проследи електроенергията, която продава и така се предотвратява налагането на териториални ограничения за препродажба.

Независимостта на енергийната борса пък ще бъде гарантирана, след като БЕХ прехвърли собствеността към Министерството на финансите. Тестовият старт на енергийната борса е насрочен за утре (11 декември). Оператор е Българската независима енергийна борса (БНЕБ), която в момента е част от структурата на БЕХ.

Холдингът ще предлага минимални количества електроенергия на борсата за срок от пет години, са предложили още българските власти в замяна на прекратяване на процедурата за нарушение на конкуренцията, започната от Брюксел през ноември 2012 година.

От ЕК уточняват, че европейското законодателство им позволява да прекратят производството с правнообвързващи ангажименти за дружествата.

Със своето решение обаче от Брюксел не правят заключение дали е налице нарушение на правилата и ако засегнатото дружество не изпълни ангажиментите си, може да му бъде наложена глоба от до 10% от световния оборот за периода на нарушението. Това може да стане и без да се налага да се установява нарушение на правилата.

В отделно разследване Комисията проучва дали БЕХ и неговите дъщерни дружества Булгаргаз и Булгартрансгаз възпрепятстват достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

Комисията откри официална процедура през юли 2013 година и през март 2015 година изпрати изложение на възраженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още