IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли пазарните обединения да повлияят върху цените на тока?

Започна реалният процес по обединението на енергийната борса с Румъния, коментира изпълнителният директор на БНЕБ пред Народното събрание

11:37 | 24.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Възможно ли е пазарното обединение с Гърция да е причината за по-високата цена на електроенергията в България, спориха депутати от временната комисия, която проверява за злоупотреби дружествата с над 50% държавно участие и представители на енергийни институции.

Цената в Гърция традиционно е по-висока и според коментари в публичното пространство именно това е повлияло за поскъпването на електроенергията у нас в началото на август. Страната е избързала с обвързването с Гърция преди да се обвърже с Румъния, където цените са по-ниски, сочат обвиненията.

Пазарните обединения не влияят на цените на енергийните борси - те само улесняват търговията и правят ефективно използването на трансграничния капацитет за пренос на мрежите, но не се отразява нито нагоре, нито надолу на цената. Това обясни изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов.

Капацитетът на връзката с Гърция е в обем от 600-700 мегавата и той не се променя в последните 10 години. За да има влияние по отношение на цената, трябва да има и увеличаване на този капацитет, обясни и изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев. Той посочи, че в същото време капацитетът за Румъния се увеличава от 350 мегавата до над 1000 мегавата.

комисия комисия

Константин Константинов (вляво), Валентин Николов и Ангелин Цанчев (вдясно) по време на дискусията. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Според депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) Мая Манолова, която оглавява комисията, цената на електроенергията от май, когато се реализира обединението с Гърция, до август се повишава със 108%. Константинов обаче обясни, че няма връзка и цената на електроенергията се повишава в цяла Европа по други причини, една от които е поскъпването на природния газ.

Константинов предупреди, че не трябва да се очаква и, че обединението с енергийната борса на Румъния ще доведе до намаляване на цената. След години на забавяне процедурата по обединение с енергийната борса на Румъния вече е в ход и първите пазарни тестове ще се извършат на 20 септември, анонсира още Константинов пред депутатите. Той посочи, че се очаква първата тръжна сесия да бъде през октомври.

Пазарните обединения се извършват по европейски изисквания и изискването за създаването на Общ енергиен пазар в секторите "Ден напред". Целта е ефективното използване на капацитета за пренос в Европа.

Румен Гечев (БСП) посочи, че решението за обединението на енергийните борси в региона е станало без никакви анализи и разчети. Според него положението днес е показателно, че България има нужда от АЕЦ "Белене".

За Мая Манолова никой не иска да носи отговорност за това решение и защото нито една институция, участваща в изслушването - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Министерството на енергетика, Електроенергийния системен оператор (ЕСО), не е заявила, че именно те са взели решение за присъединяване към гръцката енергийна борса.

Ръководителят на ЕСО Ангелин Цачев припочни, че пазарните обединения в региона трябваше да се случат още преди няколко години на базата на европейска директива от 2015 г. Забавянето на обединението с Румъния е по причина, че тя участва в друго пазарно обединение (с Чехия, Словакия и Унгария) и е трябвало тези три страни първо да се присъединят към европейския пазар. Това вече е факт отпреди месец и реалният процес по обединение на България и Румъния е в ход.

Допреди година Гърция пък нямаше функциониращ сегмент "Ден напред", припомни още Цачев.

комисия комисия

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В началото на заседанието Манолова коментира на базата на сигнали до оглавяваната от нея временна комисия, че две са основните причини за рязкото поскъпване на електроенергията на българския пазар - "изкуствено създаден дефицит", който се създава от непазарното поведение на ТЕЦ "Марица Изток 2" и Националната електрическа компания (НЕК), а от друга страна - пазарното обединение с Гърция, където цената на електроенергията по различни причини е най-високата в Европа.

Високите цени на енергийната борса в първите 10 дни на август са "източили" 53 млн. лева от бизнеса, каза още депутатът от ИБГНИ.

По отношение на обвиненията за "изкуствено създадения дефицит" директорът на ТЕЦ "Марица Изток 2" Живко Динчев обясни, че на първите търгове за третото тримесечие не е имало никакъв интерес към предлаганите от централата търгове. Затова и август е започнал само с един работещ блок. В момента вече въглищната централа може да работи с пълния си капацитет. Минималните търгове, които предлага ТЕЦ "Марица Изток 2", са само на седмична база. 

Динчев поясни още, че енергията от един блок не може да бъде продадена в сегмента "Ден напред". Продава се електроенергията за 4-5 часа работа, а в останалото време не се търси и това създава дисбаланс за системата. Той обясни, че плановите ремонти се извършват по специален график, съгласуван с енергийните институции.

Викосите цени в региона не са нормални, призна ръководителят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов. Той уточни, че БЕХ е финансов холдинг и не може да се меси в оперативните решения на дружествата в нейния състав. Николов коментира още, че частните централи могат да реагират по-гъвкаво на пазарните обстоятелства, например управлявайки разходите за емисии за работата.

Служебният министър Андрей Живков отстрани в края на юли ръководството на БЕХ, но Николов оспорва в съда вписването на новите членове на холдинга и продължава да го оглавява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
хаха ... в същото време в албания ... присъединиха една фотоволтаична централа от 140МВт , която продава на националната електрическа компания ток на $0,05 за киловатчас . присъединиха една плуваща фотоволтачина централа от 12,9МВт , но тя е част от една голяма тяхна ВЕЦ . освен това , са стартирали проект за 2 х 50МВт , който ще продават на пазарен принцип ток на свободният пазар , като имат единствено задължение 2% от реализираният ток да плащат като роялди на държавната им електрическа компания и то пак в ток ... :))) ... де са албанците де сме ние , нация техническа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още