Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Служебният енергиен министър смени ръководството на БЕХ

Решението е мотивирано с текст в Закона за публичните предприятия, касаещ изискванията за ръководителите на компании

Служебният енергиен министър смени ръководството на БЕХ

Снимка: Investor.bg

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков е сменил ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщават от Министерството на енергетиката. Живков е взел това решение в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на холдинга. 

От Съвета на директорите са освободени бившият депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в 44-ото Народно събрание Валентин Николов, както и Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки.

Още по темата

Валентин Николов застана начело на енергийния холдинг само преди месеци, след като участва в конкурс за длъжността.

В съобщението не се посочва мотивът за освобождаването, само е записано, че прекратяването на договорите е по текстове в Закона за публичните предприятия. Посочените членове касаят условията за заемане на длъжността от страна на управляващите държавните компании.

"Освободените членове на Съвета на директорите не са освободени от отговорност", се казва още в съобщението.

На мястото на сменените членове на Съвета на директорите на БЕХ, до провеждането на конкурс в шестмесечен срок, са определени Мария Велкова, Веселина Канатова – Бучкова, Ива Петрова и инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов.

Новото ръководство на холдинга следва да предприеме необходимите действия за вписване на промяната в Търговския регистър.

Кои са новите ръководители на БЕХ?

Мария Велкова е магистър по търговия с енергия и финанси от Cass Business School, Лондон, посочват още от енергийното ведомство. Работила е в софийския офис на PricewaterhouseCoopers, както и в EMIS Energy Ltd., Low Carbon Ltd., Лондон, където е отговаряла за идентифицирането и изпълнението на нови сделки в областта на ВЕИ.

Била е вицепрезидент сливания и придобивания в Enery GmbH, регистрирана във Виена. Владее английски, немски и испански език.

Веселина Канатова – Бучкова е магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и е специализирала във Виенския университет, в Института за европейски науки, Австрия, в Ассер институт, Нидерландия. Доцент е по административно право и административен процес в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград и в Института за държавата и правото при БАН. Член е на Пловдивската адвокатска колегия. Владее английски език, ползва немски език.

Ива Петрова е магистър по стопанско управление от СУ „Св. Климент Охридски“. Завършила и University of Birmingham, Великобритания. Притежава редица специализации в Япония, Белгия, Великобритания. Дългогодишен служител е на Министерството на икономиката и енергетиката, където е отговаряла за управление и мониторинг на енергийни проекти, финансирани по силата на двустранни и многостранни програми, както и за дейности в областта на създаването на ефективно функциониращи енергийни пазари и други.

Петрова е работила и в БЕХ, а в момента е съдружник в "ЗБи Адвайзъри", дружество, специализирано в управленско консултиране в енергетиката. Владее английски език, ползва италиански език.

Инж. Пламен Дилков е инженер по гражданско строителство от Университета на науките в Тренто – Мезиано (Трентино). Управител на редица фирми в областта на енергетиката, сред които ВЕЦ Своге, ВЕЦ Марица, ПВБ Пауър България, съпредседател и член на УС на Съюза на производителите на екологична енергия, Член на Борда на директорите на CEDEC – European Federation of Local Energy Companies, заместник-председател на Конфиндустрия България, член на Управителния съвет на Асоциация Хидроенергия и на Алианс за енергийна ефективност. Говори италиански и руски език, ползва английски език.

Антон Симеонов има над 10-годишен опит в областта на енергетиката. Бакалавър и магистър е по икономика и има значителен опит в областта на финансовия одит, както и обучения и завършени курсове в областта на инвестиционното банкиране. Преминал е една от най-престижните програми на Държавния департамент на САЩ - IVLP - с насока енергийна сигурност и външна политика. Владее английски и руски език.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ДАНС проверява енергийния регулатор