IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква с над 11% по-ниска цена на газа през януари

Тенденцията на европейските газови пазари е към трайно понижение на цената на суровината

11:10 | 29.12.23 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Тенденцията на газовите пазари в Европа е към трайно понижение на цените, което се отразява и на ценовото заявление на "Булгаргаз" за януари 2024 година, стана ясно по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

От компанията съобщиха, че на базата на днешните нива на международните пазари газът за българските потребители от 1 януари 2024 г. ще бъде с цена под 78 лева за мегаватчас, или с повече от 11% по-евтино спрямо декември.

На дневните търгове на нидерландската борса TTF цената на газа е вече под 34 евро за мегаватчас, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Той отчете, че от новата година цената ще бъде "удовлетворителна" и нарече това "добра новина" за всички преки и косвени ползватели на природен газ.

Причината за спокойствието на газовите пазари е меката до този момент зима и пълните газохранилища. Българското "Чирен" е пълно до около 90% от капацитета си.

В четвъртък (28 декември) търговията на TTF затвори при цена от 33,60 евро за мегаватчас, което се приближава до нивата от края на 2021 година, когато се зараждаше и газовата криза в Европа.

През първия месец на 2024 година "Булгаргаз" ще осигури нужните количества газ основно по договора си с Азербайджан, от газохранилището и по договор с Total за доставка на втечнен газ, стана ясно от заявлението на компанията, внесено в първите дни на декември. Тогава от газовата компания очакваха спад на цената със 7,7% до 80,77 лева за мегаватчас.

През ноември заради пазарната волатилност газът у нас поскъпна с 36%.

Цената на газа от "Чирен" е фиксирана и не зависи от движението на пазарите, а тази на газа от Азербайджан е обвързана с цената на петрола, но движението на цените се отразява с тримесечно закъснение. В газохранилището обаче още се съхранява газ от 2022 година, когато цената беше значително по-висока от сегашните нива. 

За цялата 2023 година цената на петрола ще отчете спад от около 10%, коментират пазарни анализатори, цитирани от Ройтерс. През септември обаче имаше пик и референтният за много енергийни договори сорт "Брент" се търгуваше за над 90 долара за барел.

Увеличените добиви от САЩ и страните извън ОПЕК+ обаче свалиха цената до нива под 80 долара в последните седмици.

КЕВР ще се произнесе окончателно по цената на газа на закрито заседание на 1 януари 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
dnp_m
преди 3 месеца
10 евро над пазарната цена. Е това е гавра от Булгаргаз. Явно ефтеният азарбежански газ е мит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
OHЯ
преди 3 месеца
Ква я мислеше Късия , а то стана както обикновено ! Като приравним с инфлацията цената на газа вече е по-ниска отпреди войната :) Абе тъжните новини за копейкопоклонниците следват една след друга и ще се увеличават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още