IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2024 г. ще бъде по-напрегната за петролните пазари от тази

Слабото търсене ще поддържа цената на петрола около 80 долара за барел догодина

18:37 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола ще се движи около нивото от 80 долара за барел през 2024 година, сочат прогнозите на анализатори, интервюирани от Ройтерс. Натиск върху цената ще оказва слабото търсене, но геополитическо напрежение ще запази волатилността на пазарите през следващите месеци.

Очакванията са, че 2024 година ще бъде по-напрегната спрямо 2023 година, когато към войната в Украйна се прибавиха още сблъсъците между Израел и "Хамас", както и пиратството в Червено море.

През 2023 година средната цена на сорта "Брент" е малко над 82 долара за барел, което е с почти 10% по-евтино спрямо 2022 година. Влияние на пазарите през тази година оказа политиката на централните банки за повишаване на основните лихвени проценти и силният долар в резултат от тези действия. В същото време и търсенето в Китай се оказа под очакваното.

Повечето пазарни анализатори се обединяват около прогнозата за цена на сорта "Брент" от 82,56 долара за барел през 2024 година, спрямо 84,43 долара за барел, сочени само преди месец. Американският сорт лек суров петрол (WTI) ще бъде с цена от малко под 79 долара за барел, очакват още анализаторите. През ноември прогнозата им беше за цена от 80,50 долара за барел.

Сред сериозните предизвикателства през 2024 година ще бъдат действията на ОПЕК+ и възможността на организацията да се намесва на пазарите. Картелът ограничава добивите от 1 януари, но търговците не обърнаха голямо влияние на фона на рекордните добиви в САЩ, Бразилия и други страни извън организацията.

С последните си действия ОПЕК+ намали дневните добиви с 6 млн. барела дневно под капацитета си и пазарният ѝ дял падна под 27%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още