IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангола вгорчава още повече невеселата Коледа за ОПЕК

Това решение поставя въпроси дали организацията ще успее да остане единна

10:30 | 22.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Невеселата Коледа за ОПЕК беше вгорчена още повече от Ангола и съобщението ѝ, че ще напусне организацията, пише Ройтерс. Решението не е голяма изненада - африканската държава беше против намалението на добивите, наложено от лидера Саудитска Арабия преди седмици. То обаче показва серизони пукнатини в петролния картел, които могат да се задълбочат през следващите месеци. 

Сега интересна ще бъде реакцията на Обединените арабски емирства (ОАЕ), които отдавна имат желание да увеличават добивите, но се въздържат и спазват решенията. От друга страна, анализаторите се питат дали Саудитска Арабия ще успее да удържи своята водеща роля в организацията.

В опит да задържат високи цените на пазара ОПЕК+ (ОПЕК заедно с Русия) добива с 5 млн. барела на ден по-малко от капацитета им от 49 млн. барела. Но в същото време страните извън организацията - основно САЩ и Бразилия, увеличиха до рекорди добивите, а действията на ОПЕК+ бяха до голяма степен неглижирани от пазара.

По данни на американските власти САЩ добиват рекордните 13,3 млн. барела на ден през последните седмици и тези количества, заедно с петрола от Бразилия, успяват да покрия дефицит на пазарите.

Ангола, която е един от големите износители на петрол от Африка, към момента добива по 1,1 млн. барела на ден и е малко вероятно, че извън ОПЕК ще успее съществено да увеличи добивите, пише още Ройтерс. Решението е взето от правителството на страната, което заяви, че очаква да получи нареждане да намали още добивите, но иска да избегне това и да спазва своите договори за доставка, допълва ВВС.

Ангола не е първата държава, която напуска ОПЕК - преди нея това направиха Еквадор, Индонезия и Катар. В момента заради противопоставянето със страните извън организацията ОПЕК опитва да привлече големи независими производители. В началото на декември стана ясно, че Бразилия има интерес към членство, но заяви, че няма да участва в квотите за добив на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още