IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните извън ОПЕК компенсират ограничените добиви в Саудитска Арабия и Русия

На пазара влияят и влошените очаквания за състоянието на световната икономика

10:55 | 10.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола тръгна нагоре от края на юни, но от миналия месец тенденцията отново се обръща, пише в анализ на колумниста на Ройтерс Джон Кемп. Той изчислява, че от края на септември до 8 ноември цената на петрола се понижава със средно 17 долара за барел, или 18 на сто, и е с около 7 долара за барел (10%) по-висока спрямо юни.

През юни страните от ОПЕК+ предприеха доброволно съкращаване на добивите с близо 1,3 млн. барела на ден. Основно ограничението се пое от Саудитска Арабия (1 млн. барела) и допълнително от Русия. Но този ход засега се компенсира от увеличения добив на страните извън ОПЕК, например в САЩ, както и от занижените очаквания за развитието на глобалната икономика.  

През август добивът на петрол в САЩ достигна рекорд - малко над 13 млн. барела на ден, опровергавайки очакванията, че ще има спад заради по-евтиния петрол в края на 2022 година.

Кемп отбелязва още, че промишлеността в САЩ, ЕС и Китай публикува данни за влошаване през октомври, след като между юни и септември имаше известен ръст в някои сектори. Напрежението в Близкия изток в началото на октомври за кратко маскира ситуацията на петролните пазари, но сега търговците се успокояват, че не са видими сигнали за разширяване на конфликта и цената на петрола отново е под нивото от 80 долара за барел.

В реално изражение цената на петрол - и за двата водещи сорта на пазара Брент и WTI, се движи в съзвучие със средните нива от началото на века, допълва още Кемп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
лека-полека , неусетно почти , ОПЕК + рассия олекват уви ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още