IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Има все по-голямо разделение между Саудитска Арабия и по-малките производители на петрол

Инфлацията вече доближава 2-3% на годишна база, но компонентата, която зависи от петрола, е на много ниски нива, каза главният инвестиционен консултант на „ЕЛАНА Трейдинг“

18:13 | 01.12.23 г. 2
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямата новина след срещата на ОПЕК+ е все по-голямото разделение между Саудитска Арабия и другите по-малки производители. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на „ЕЛАНА Трейдинг“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Пазарът тълкува по най-добрия начин това, което се случва. Комуникира се някакво събитие, то не се случва, цената се качва, а след това цената пада и се връща там, където беше преди срещата на ОПЕК+. Няма някакво решение, което да е променило ситуацията на пазара и като търсене, и като предлагане“, каза той по повод вчерашната среща на Организацията на страните износителки на петрол, Саудитска Арабия и Русия.

Пазарът оценява липсата на хомогеннност между основните играчи и това, че САЩ вече са сериозен играч – не само като голям производител, но и като икономика, откъдето идва растежът на добива на петрол, добави Цачев. „Това, което ограничават в производството си и Саудитска Арабия, и Русия, се компенсира от САЩ. Това задържа цената в един доста добър диапазон – около 70-80 долара. Този диапазон е доста добър и за двете страни – и за търсенето, и за предлагането“, посочи Цачев.

„Ако цената е по-висока, това означава икономиката да върви силно нагоре, а производството да е осезаемо по-слабо от търсенето и съответно ОПЕК да не увиличава добива, тъй като там е основният капацитет, който може да се извади. Нямаме основание да очакваме това, както и няма основание да очакваме, че икономическият растеж ще се обърне към силно свиване на икономиката и потреблението. Този крехък баланс е с добра цена и не влияе на потребителите“, каза още той. 

Според него няма излишък на петрол, а тенденция на малък дефицит от последните две години. „Този дефицит вероятно ще се запази през следващата дена година, защото очаквам икономическият растеж да не бъде толкова зле, колкото са негативните прогнози от последните месеци“, посочи Цачев. 

Инфлацията вече доближава 2-3% на годишна база, но компонентата, която зависи от петрола, е на много ниски нива, посочи експертът, като допълни, че го няма инфлационният ефект от петрола за последните 12 месеца. „Всички са доволни и щастливи от тази цена. На пазара просто има повече динамика“, каза още Цачев. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли? Видно, и без вашия хилядник все това - всичко свети и работи. Изводът: и с вас, и без вас - все това. Но май без вас беше по-евтино, по-тихо и по-спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
тез държави нищо не ги събира , освен че бюджетите им се държат на акциз на добивите , а те падат ... пазарът на част от тях е ограничен , нямат достъп до платежоспособната му част , почти независимо от цената , трябва да се пазарят с индийци и китайци за петролът ... :))) ... ще си мешат шапките скоро ... всичко си вървеше спокойно , преди да започнат разни държавици да си мислят че са полюси , и станА напрегнато ... съкращения за едни , пък други 10-на го увеличават , хубавото предстои ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още