IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срещата на ОПЕК+ цената на петрола се насочва към шести пореден седмичен спад*

Вчера организацията договори доброволно съкращаване на добива с 900 хил. барела дневно и удължи прието по-рано намаляване на производството

09:10 | 01.12.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола продължава да се понижава и в петък и се насочва към шеста поредна седмица на спадове, тъй като договорените доброволни съкращения на добива от страните производителки, влизащи в ОПЕК+, не отговориха на пазарните очаквания, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за февруари отписват 39 цента до 80,47 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 23 цента до 75,73 долара за барел.

Цената на Брента е под нивата от края на търговията миналата седмица, но WTI компенсира част от загубите и е на малко по-високо ниво спрямо миналия петък.

ОПЕК+, чиито членове отговарят за над 40% от световния петролен добив, е съсредоточена върху намаляването на производството, след като цените се понижиха от около 98 долара за барел през септември на фона на опасенията за по-слаб икономически растеж през 2024 г. и очакванията за свръхпредлагане.

Саудитска Арабия, Русия и други страни членки на ОПЕК+ приеха доброволно съкращаване на добива с 900 хил. барела дневно в допълнение към удължаването на съкращенията на производството с 1,3 млн. барела дневно, които вече са в сила. Делегатите обсъдиха по-рано нови съкращения от 2 млн. барела дневно.

Goldman Sachs съобщи в декемврийската си прогноза, че Брент „върви умерено“ към понижаване спрямо предишния си очакван диапазон и нарече хода на страните-производителки „временен отговор“, който е „трудно приложим“.

„Пазарът започна да отчита голяма вероятност от допълнителни съкращения, включително по-дълготрайни и официално недоброволни съкращения“, отбеляза Goldman в коментар в петък, но запази прогнозата си за цената през 2024 г. заради неочакваното забавяне в ръста на предлагането в САЩ и ниските доставки от ОПЕК.

Саудитска Арабия, Русия, ОАЕ, Ирак, Кувейт, Казахстан и Алжир бяха сред страните производителки, които заявиха, че съкращенията, възлизащи на общо 2,2 млн. барела дневно, ще бъдат задействани постепенно след първото тримесечие, ако пазарните условия го позволяват.

Отделно Бразилия съобщи в четвъртък, че ще се присъедини към ОПЕК+ догодина, въпреки че този ход няма да обвърже най-голямата страна в Южна Америка със съкращенията на добива.

*Информацията е актуална към 9 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 4 месеца
Чудесна новина - търсенето спада и цената спада. И пак 80$ е висока цена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
ddcraybfxksiji
преди 4 месеца
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България---->> http://mub.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 4 месеца
вървят масови съкращения на добиви в опеците+ ... :))) ... чудна новина , защо така друзя антиваксъре-газовици , как дела ?! да не е нещо свързано с ВЕИ и електричките , а ?! мъцнете нещо де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още