IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания генерира половината от електроенергията си от ВЕИ през 2023 г.

Вятърът е водещ източник на енергия за втора поредна година, като е генерирал 23% от общото количество електроенергия, произведена в страната

21:45 | 04.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Испания е генерирала повече от половината от електроенергията си от възобновяеми източници (ВЕИ) като вятърна и слънчева енергия през 2023 г., което е "исторически" рекорд, съобщиха от националната енергийна мрежа.

Според данни на Red Electrica Espanola (REE) производството на електроенергия от ВЕИ е достигнало близо 135 хил. GWh през миналата година, което се равнява на 50,4% от общия национален енергиен микс, предаде AFP.

Този процент, който е с 8 пункта по-висок от достигнатите през 2022 г. 42,2%, представлява рекорд, като Испания за първи път преминава прага от 50% за електроенергия от възобновяеми източници, се казва в изявление на REE.

Вятърът е водещ източник на енергия за втора поредна година, като е генерирал 63 хил. GWh, или 23,3% от общото количество електроенергия, произведена в Испания.

Слънчевите инсталации пък са генерирали 37 хил. GWh електроенергия, или 14% от общото количество, което е доста над дела на водноелектрическите централи, на които се падат 9,5%, се казва в съобщението.

Показателят за електроенергията, произведена от ядрени източници, остава стабилен и съставлява 20,3%, докато електроенергията, произведена от газ, е намаляла със 7 пункта до 17,2% за същия период.

Данните "са неопровержимо доказателство, че зеленият преход в Испания напредва стабилно", заяви в изявление Беатрис Корредор, ръководител на компанията майка на REE - Redeia.

Правителството на социалистическия министър-председател Педро Санчес пое ангажимент да увеличи дела на енергията, произведена от възобновяеми източници, до 74% от енергията в Испания.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
xapoznai
преди 4 месеца
Предполага се, че пика там е към обед до към 5...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 4 месеца
Произведено, подадено и неупотребено. Като ги пишете тези възхвали, успоредно споменавайте и каква част от това пиково производство е употребено на практика. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още