IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ бумът свали енергийните цени в Европа до нивото преди войната в Украйна

Зелената енергия има дял от 59,3% за първите 11 месеца на 2023 година

09:15 | 03.12.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Форуърдните цени на електроенергията във Франция и Германия, двете най-големи икономики в ЕС, паднаха до нивата преди началото на войната в Украйна, пише Ройтерс. По данни на LSEG по контрактите с доставка през първото тримесечие на 2024 година цената на електроенергията е 102 евро за мегаватчас (Франция) и 105 евро за мегаватчас (Германия).

Това е наполовина под цените на електроенергията в двете държави през 2022 година, когато намаляха газовите доставки от Русия и в Европа имаше енергийна криза. Причината за това намаление е бумът в изграждането на зелени мощности, смята колумнистът на Ройтерс Гевин Макгуайър.

Възобновяемите енергийни източници са с рекорден дял в производството на електроенергия през първите 10 месеца на годината - 59,3%. До края на годината те могат да преминат и границата от 60% при традиционно силните месеци за вятърните генератори в Германия. Средно в периода януари - октомври през годините от 2015 до 2019, зелените мощности на Европа са произвеждали 53% от енергията, сочи статистиката.

Европа е на второ място по дял на зелената енергия в микса след Южна Америка (65%) и преди Северна Америка (47%), Азия (33%) и Африка (25%).

Ниските енергийни цени могат да насърчат европейските предприятия да възстановят производството си, особено енергийно интензивната индустрия, която спря заради прекалено високите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... нямам представа за какво пишеш ... аз наследих компютър с win xp , а клавиатурата си я намерих до една кофа преди години , за съжаление не работи left shift и caps ... ама се справям ... не знам за какво пишеш , на мен не ми излизат никъде минуси и плюсове ... помогни , обикновен зарзаватчия съм от пазара в красна поляна ... да не би ваше величество , кавръков и мр.йода , с присъщата ви суета , да сте счупили метриката на сайта и феите от редакцията са ви видели сметка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Тези плюсове и минуси ти ли ги плющиш, или са ти част от заработката тук? Ти едва ли - нямаш толкова акъл да бърникаш системата, но май редакторите ви подпират с Бомбашка с по едно рамо, за да не затънете съвсем в презрението на нормалните юзъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 27
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 хахахаха, обичам да гледам как селскияя ни *** се дави в пяна, хахаххаа... и пак почна да вади виртуални мускули... тошо виждали сме те... дементирал старчок на два шута живот! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 34
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Така като те гледам с това мише сърчице, в живота доста бой трябва да си ял от всякакви китки, щом смееш да се ежиш като булонка само на паметници и в дълбока анонимност зад три файъруола да джафкаш по опоненти в интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 34
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: За това, да пълниш коментари с фейкляци и измишльотини в бъдещо време ставаш - затова си пуснат тук? Продънените блянове и лъжи се затрупват с нови бланове и лъжи - фабриката на истината се върти на макс. Какъв студен резерв бре, Мюнхаузен? Кога са спирали ТЕЦ-ове тук и в Германия? Щом енергосистемата може и без вас и не усеща, че ви няма, вие сте резерв. Ненужен. Така и не се престраши да извиеш една мека китка на живо. Нормално за Ташка фон Мюнхаузен от планетата на розовите пони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 22
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... мека китка политкомисарче , напъваш ли жили да снесеш нещо оригинално ?! напъвай , не ти се получава засега ... :))) ... казва му се студен резерв , включен когато трябва и ще бъде изключен след месец-два ... дишай ... не ги мисли немците ... пази си нервичките , като започнем да строим първият хамерикански хилядник , първият плуващ вятърен парк , първата мега батерия ... а пък най-весело ще е като долетят първите Ф16ки ... паметника му свалят облицовката , какво става ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 37
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли? Или с писане на гллуупости и шиене на минуси се опитваш да обърнеш тренда в енергосистемата? Ако Германия в момента беше само на ВЕИ, щеше да е в минало време и съвсем без цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 16
xapoznai
преди 5 месеца
ВЕИ ще водят до все по-ниски цени на енергията... Това е неминуемо. Основната причина обаче е, че паричките се въртят локално и добавената стойност си остава там. Отделно енергийната сигурност и т.н. Слънчевите панели в комбинация с водорода тотално ще променят енергетиката. И вместо да се наливат трилиони в други държави, инвестициите ще си останат тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 29
zelka007
преди 5 месеца
До: ivanrog ... защо сравняваш пандемична година с непандемична ?! защо сравняваш година с енергийна криза . година , в която гнъсъвите убийци на деца и крадци на бидета , си гръмнаха тръбите и спряха където можаха газчицата на хората ?! най-сигурният газодоставчик в галактиката раз'ираш ли ... :))) ... я погледни цените къмто например 2015 , или 2016 ... :))) ... обаче ще включиш и инфлационен индикатор ... да те питам какво ще получиш , я погледни ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 35
ivanrog
преди 5 месеца
Цена на енергията Q1 2021 -49.57 EUR/MWh, Q3 2023 - 90.78 EUR/MWh. Това са цените на EEX. Да, паднаха спрямо пика, но са "само" 2-3 пъти по-високи от средните за предепидемичните години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още