IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените производители на електроенергия и сблъсъкът с реалността

Петролният сектор е във възход, с растящи печалби, високи цени и окрупняване

17:15 | 18.11.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Зеленият преход изглежда забуксува, пише в коментар The Wall Street Journal. Изданието отчита, че пътят на зелената енергия става "все по-объркан, по-скъп и по-отдалечаващ се" и посочва, че настроенията на пазарите са вече видими. Акциите на публичните компании, свързани със зелена енергия, губят стойност в последните дни на фондовите пазари.

В същото време петролните компании съобщават за милиардни сливания, ръст на печалбите и затвърждават позициите си, че изкопаемите горива ще бъдат част от живота ни още дълго време.

Анализатори предупреждават, че през 2023 г. веглеродните емисии ще достигнат рекордно високо ниво. Реално все още не сме достигнали до пика на потреблението на изкопаемите горива и, съответно, емисиите парникови газове ще продължат да се увеличават, сочат още разчети на екологични организации и Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Енергийната трансформация не е спряла - нови вятърни и соларни мощности се появяват бързо, а правителствата насърчават нисковъглеродните технологии - от производството на водород до зарядни станции за електромобили. Инвестиционната компания Brookfield Asset Management успя да набере 15 млрд. долара за фонд, подкрепящ зелената енергия.

В същото време обаче има ръст на средствата, набирани по проекти за традиционни енергоизточници - терминали за втечнен газ, газопроводи и други. По фонд за подкрепа на тази част от портфейла на инвестиционната компания вече са набрани повече от заложената цел от 25 млрд. долара.

Самите петролни компании отново залагат, че изкопаемите горива ще покриват енергийното потребление още години и започнаха отново да инвестират в петролни и газови проекти. Според експерти големите обединения в сектора всъщност не означават край на зеления преход - просто големите компании купуват разработени полета, които да им донесат печалби веднага, вместо да инвестират милиарди в проучвания, които обикновено отнемат години.

Факт е обаче, че акционерите също вече са много по-благосклонни към тези действия спрямо преди няколко години, когато екоактивисти влизаха в управлението на гигантите и настояваха за промяна в плановете и екостратегии.

Няма никакви индикации за намаляване на търсенето на енергия в следващите години в глобален мащаб, коментират анализатори от Brookfield. Заради геополитическото напрежение, растящите лихви и инфлацията обаче фокусът е върху сигурността на доставките и в това отношение зелената енергия все още изостава от изкопаемите горива.

Вероятно това ще удължи зеления преход, коментира Джефри ди Модика от Starwood Property Trust.

Процесът е ясно видим в САЩ, където някои от големите проекти за офшорни вятърни централи са спрени. Част от тях бяха засегнати от блокирането на веригите на доставки по време на пандемията от коронавируса, което повиши съществено цената на суровините, необходими за производството на турбини. Това доведе до съществено оскъпяване на работата и до замразяване на проектите.

Вече има няколко подобни случая и инвеститорите се опитват да преподпишат договорите за доставка на електроенергия с по-висока цена, за да покрият разходите си. Сред тях например е френската Engie, чиито цени на електроенергията по проектите за вятърни и соларни централи са се увеличили с 50% спрямо преди пандемията.

Припомняме обаче, че и цените на изкопаемите горива се повишиха съществено спрямо нивата преди пандемията. През 2019 година средната цена референтния за повечето договори за доставка сорт "Брент" на световните пазари е била 57 долара за барел, като най-високата достигната стойност е малко над 66 долара за барел. През октомври средната цена достигна нивото от 84 долара за барел. През 2022 година в Европа цените на газа бяха рекордни и съответно и цената на електроенергията - също.

Затова не е изненадващо, че макар и някои клиенти да се отказват, Engie смята, че ще покрие разходите си и ще изпълни своята амбициозна цел да изгради мощности с капацитет от 12 гигавата в САЩ до 2030 година. Някои други - като датската Orsted, обаче се отказват от проектите. Компанията планираше да изгради два офшорни парка край бреговете на Ню Джърси, но загуба от 4 млрд. долара я отказа.

Зеленият преход се движи с различни скорости - за ЕС или САЩ  смяната на горивото с чисто и на бензиновите двигатели с електрически е бърза и лесна. За част от страните в Азия и Африка обаче ще е процес, който ще отнеме десетилетия.  

Засега отминаха времената, когато ръководствата на петролните компании бяха критикувани, че не правят нищо за зеленото предизвикателство, което предстои. Сега е по-вероятно да бъдат атакувани защо инвестират в проекти с малка възвръщаемост, дори и отговарящи на климатичните цели и заявките за въглеродна неутралност, които направиха повечето в сектора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
oojlxxcq
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Alex Silver
преди 5 месеца
"Зеленикаквата сделка" си е чиста търговия със зелен хайвер. И въздух. Остап Бендер се върти като пумпал в гроба си от завист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
хихи ... а инсталациите на фотоволтаици , батерии и термопомпи са изкъртили фаянса тази година ... около 5% от консумацията на природен газ в ЕС и УСАто е безвъзвратно изгубена вече ... айде догодина още 5% и така до 2030 газ ще требва само на някои индустриални потребители ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 4
cyclop
преди 5 месеца
Зеленият хайвер взе да се размирисва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
OHЯ
преди 5 месеца
Китай и Европа са двигателите на зеления преход! И това е обяснимо , те нямат петрол , и не искат да си дават парите на някакви азиатски kлoakи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 6
evlogi
преди 5 месеца
"..за ЕС или САЩ смяната на горивото с чисто и на бензиновите двигатели с електрически е бърза и лесна..."..Ама че глупаво твърдение.Въобще не ми прилича да е бързо, още по-малко лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още