IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окрупняването в САЩ продължава: Chevron купува Hess за 53 млрд. долара

Сред придобивките от сделката е достъп до перпективно находище в Гвиана

15:00 | 23.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Втора мащабна сделка в петролния сектор на САЩ се реализира само в рамките на няколко дни, след като ExxonMobil купи активите на Pioneer за сумата от 60 млрд. долара. Сега другият голям петролен актьор в САЩ - Chevron, съобщи за сделка с Hess на стойност 53 млрд. долара, която също ще бъде осъществена през фондовите пазари.

Сделката е одобрена единодушно от бордовете на двете компании и се очаква да бъде финализирана през първата половина на 2024 година, след като получи одобрението на регулаторите и на акционерите на Hess.

Заедно със задълженията Chevron ще плати 60 млрд. долара, или 171 долара за акция, и ще "циментира" водещите си позиции в Пермския басейн, придобивайки активите на конкурента си в едни от най-перспективните полета в САЩ. Компанията получава и достъп до блока Stabroek в Гвиана, в който има доказани 11 млрд. барела петролен еквивалент. Chevron посочи, че находището ще е приоритетно през следващото десетилетие.

Собственикът на Hess - Джон Хес, ще стане част от Борда на директорите на Chevron, се казва още в съобщението на компанията.

Петролните гиганти натрупаха огромни печалби от енергийната криза през 2022 година и стартираха програми за обратно изкупуване на дългове и увеличаване на дивидентите за акционерите. С тази си политика те си спечелиха критиките на анализаторите, че не подкрепят потребителите, които са най-голямата жертва на волатилността на пазарите. Самите компании обясниха, че не могат бързо да решат накъде да насочат инвестициите си на фона на политиките за въглеродна неутралност, предприети от водещите икономики.

Но двете мега сделки на американския пазар подсказват, че Big Oil вече има цел и посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още