IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron ще инвестира 75 млрд. долара в обратно изкупуване на акции

Компанията ще съобщи официално финансовите си резултати за 2022 година в петък

13:22 | 26.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Растящите печалби и налични парични средства насърчават Chevron да увеличи средствата в програмата за обратно изкупуване на акции. Компанията съобщи, че утроява бюджета до 75 млрд. долара, пише Ройтерс. Това е най-амбициозният план в петролната индустрия до този момент. Предишният "рекорд" беше съобщението на Exxon, че ще изкупи свои книжа на стойност 50 млрд. долара до 2024 г.

Chevron от своя страна не определи период, в който ще извърши операцията, но съобщи още и за увеличаване на дивидента за акционерите с 6%.

Петролните гиганти бяха призовани от инвеститорите и от Белия дом да използват рекордните печалби, които натрупаха от високите цени на енергийните продукти, за инвестиции в нови находища или да намалят цената на продуктите си, припомня още агенцията.

Според изчисленията на Refinitiv Chevron ще удвои печалбата си за 2022 година до 37,2 млрд. долара. Компанията е инвестирала 17 млрд. долара в нови петролни и газови проекти през изминалата година, което е с 2 млрд. долара повече спрямо 2021 г.

Петролният гигант ще представи официално финансовия си отчет за 2022 година в петък (27 януари).

Според анализатори заедно Chevron и Exxon, двете най-големи американски петролни компании, ще имат печалба от приблизително 100 млрд. долара през 2022 г. Мнозина се запитаха дали няма да бъдем свидетели на поглъщане на някой европейски конкурент - BP, Shell или TotalEnergies. Пазарната капитализация на американските гиганти е няколко пъти по-голяма от тази на европейските - например пазарната капитализация на ВР е 108 млрд. долара, докато тази на Chevron e 346 млрд. долара, а на Exxon - 466 млрд. долара.

Макар и рекордни за индустрията, заявките за обратно изкупуване на акции на Chevron са далеч от плановете на технологичните гиганти. През септември например Apple съобщи, че има бюджет от 405 млрд. долара за обратно изкупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още