IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за проучване и добив на петрол и газ ще нараснат до 485 млрд. долара

Въпреки това е малко вероятно тези разходи да достигнат пика от над 700 млрд. долара, отчетен през 2013-2014 г., до края на десетилетието, посочва Energy Intelligence

14:25 | 22.01.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През последните три години по-голяма част от енергийните компании в САЩ избягваха да инвестират мащабно в разширяване на производството след петролната криза от 2020 г., давайки приоритет на връщането на повече пари на акционерите под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции. Повечето петролни и газови компании обявиха само малки увеличения на капиталовите си разходи за текущата година и също така планират скромно повишаване на производството, пише Oilprice.

Но това означава, че тези компании няма да се опитат да се възползват от цените на петрола, които остават високи на фона на инфлацията при енергийните ресурси. В своята перспектива за 2023 г. Energy Intelligence отбелязва, че глобалните капиталови разходи за проучване и добив ще достигнат 485 млрд. долара през текущата година, което е с 12% повече спрямо тези за 2022 г.

Консултантската фирма с фокус върху енергията посочва, че е малко вероятно през това десетилетие разходите да достигнат нивото от над 700 млрд. долара, наблюдавано по време на пика през 2013-2014 г.

Ситуацията при големите играчи

Редица петролни и газови компании обявиха по-големи от средните нива капиталови разходи за 2023 г. и следващите няколко години. Миналия месец Chevron Corp. съобщи, че бюджетът за капиталови разходи за финансовата 2023 г. ще достигне 17 млрд. долара, повече от 25% от очакваните разходи през 2022 г.

Компанията каза, че капиталовите разходи за проучване и добив включват повече от 4 млрд. долара за развитие на Пермския басейн; около 2 млрд. долара за други шистови активи и още толкова за проекти, които намаляват въглеродните емисии или увеличават капацитета за производство на възобновяеми горива.

Въпреки че разходите на Chevron за 2023 г. ще бъдат значително по-високи от капиталовите разходи през годините на пандемия - 2020-21 г., те все още са много по-ниски от средногодишните 30 млрд. долара за периода 2012-19 г.

„Нашите капиталови бюджети остават в съответствие с предишните насоки въпреки инфлацията“, изтъква председателят и главен изпълнителен директор на компанията Майк Уирт.

Междувременно ExxonMobil Corp. не е обявил драстично увеличение на разходите, но заяви, че капиталовите разходи за 2023 г. ще бъдат по-близо до горния край на годишната си цел от 20-25 млрд. долара - ниво, което компанията очаква да се поддържа до 2027 г.

Exxon казва, че повече от 70% от капиталовите инвестиции ще бъдат разгърнати в Пермския басейн, Гвиана, Бразилия и проекти за втечнен газ в световен мащаб. Тези инвестиции ще помогнат за увеличаване на производството на компанията с 500 хил. барела на ден до 4,2 млн. барела дневно до 2027 г.

Exxon също така разкри планове за увеличаване на разходите за проекти с по-ниски емисии с 15% до 2027 г. до 17 млрд. долара към 2027 г. Компанията планира да разшири своя план за обратно изкупуване на акции на 50 млрд. долара до 2024 г., включително 15 млрд. долара през 2022 г.

И така, откъде ще дойдат всички тези пари? Exxon очаква да „удвои печалбите и потенциала за паричен поток“ до 2027 г. в сравнение с 2019 г. и също така очаква да осигури приблизително 9 млрд. долара структурни икономии на разходи до края на 2023 г. спрямо нивата от 2019 г.

Междувременно третият по големина производител на суров петрол и природен газ в Канада Cenovus Energy обяви, че очаква да похарчи до 4,5 млрд. канадски долара през финансовата 2023 г., което е повече от прогнозираните до 3,7 млрд. канадски долара за 2022 г.

Cenovus казва, че очаква да насочи 1,2-1,7 млрд. канадски долара към оптимизация и растеж, включително за изграждането на проекта West White Rose в Атлантическа Канада.

Още през юни саудитската петролна компания Saudi Aramco разкри планове да продължи да увеличава капиталовите разходи до средата на десетилетието като част от стратегията си за увеличаване на капацитета за производство на петрол до 12,3 млн. барела на ден до 2025 г. и до 13 млн. барела на ден до 2027 г. За да подпомогне растежа на производството, Aramco планира да разпредели капиталови разходи в размер на 50 млрд. долара, които след това ще се увеличат допълнително от 2023 г. до 2025 г.

Бразилската Petróleo Brasileiro S.A., или Petrobras, обяви, че ще увеличи инвестициите за 2023-2027 г. с около 15% до 78 млрд. долара спрямо прогнозираните разходи на компанията за 2022-2026 г. От тези 78 млрд. долара, планирани за капиталови разходи, 83%, или 64 млрд. долара, са предназначени за проучване и добив.

Компанията също така планира да увеличи разходите за намаляване на въглеродните емисии до 6% от общите в сравнение с 4% в предишния план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 22.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Т.нар."колективен Запад", така или иначе,се бори с останалия свят за ограничените ресурси на една и съща, ОБЩА планета. Т.е., явно, той не проумява простичката Истина че, КОНКУРЕНЦИЯТА, НЕ Е ИЗХОД (ОТ), АМИ Е ВХОД КЪМ проблеми, стане ли дума за ресурси. Изобщо, лош атестат за прехвалени "експерти", 2/3 от които, завършили я Харвард,я Оксфорд. Лошо, Седларов, ЛОШО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Иначе, гледам хейтът пак се вихри, летят минуси...Да, ама фактът остава: Със стари идеи, превърнали се в догми, качествен (т.нар."квантов") скок в производителността, не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
До: zelka007: Защото, ТАЗИ цена, в Русия, се плаща на производителя директно, и НЕ включва ВСИЧКИ ДРУГИ разходи, като данъци, фрахт на кораби, транспорт и т.н. но, включва съответния дисконт за крайния клиент, а 80+ долара на Запад, включват всичко комплект. И, когато ги съпоставиш в цялата хубост (да, от изток, до Китай и Индия,е по-близо) излиза...ПОЗНАЙ!- ПРАКТИЧЕСКИ СЪЩАТА. А там някои си вярват, че са "смазали Путин". Аха. Още малко остана. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Прави впечатление , че се заобикаля онази кална 1/8 от земната суша и се подсигурява "колективният запад" с енергийни ресурси от независими територии ... друзя антивакъре-газовици-ракетчици , що сорта Urals се продава $53 за барел , а не като другите по $80-84 ... ?! ей сега се загледах в борсовите цени , какво е станало ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
До: мрънмрън Става дума сравнено с това, което би могло да бъде, АКО бяха "надАли едно ухо". Работата е там че, едно е да плащаш на един екип да работи на една точка 3-4 месеца и 'малко по-друго", ако работи в тази точка месец, остави автоматизирано оборудване да търси и добива едновременно в няколко "дупки" под ТАЗИ точка, и така, го преместиш 3(ТРИ !) ПЪТИ за същото време, като дейностите В НАПУСНАТИТЕ точки, продължат през цялото време. Така става, който не внимава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
мрънмрън
преди 1 година
До: Pyramid как 12% е "в пъти"? Ти дори подзаглавието не си прочел, преди да коментираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
Усилия за контакти, бяха положени неимоверно последните 15 години но, хората решили, да се пазят от ереси. СЕГА, получават, каквото са си поръчали: ОЩЕ ОТ СЪЩОТО. Е, какво мрънкат тогава? Поискали, получили. ДА СЕ ОПРАВЯТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
"Разходите за проучване и добив на петрол и газ ще нараснат до 485 млрд. долара" . След, като пренебрегнаха запознаване с метода за мултиплексирано сондиране, напълно нормално е, разходите да нарастват с пъти, за разлика от добива изобщо и коефициента на извличане. ТОВА е, хора. Живеят в миналото, а се били целели в ...БЪДЕЩЕТО. Глупости на търкалета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още