IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Петров: Успокоението на петролните и газовите пазари ще е за кратко

Единствено икономическа депресия или нови блокирания заради Covid може да задържат цените, каза финансовият анализатор

16:47 | 29.12.22 г.

Намираме се в няколкогодишен бичи пазар на петрола, а успокоението на петролните и газовите пазари в момента няма да продължи дълго. 2023 година ще е още по-волатилна, като посоката ще е почти само нагоре - при Брент цени от над 150 долара за барел в средата на следващата година са напълно вероятни.

Това коментира Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторът посочи, че понижението сега съвпадна и със сезонните фактори - обикновено петролът се представя много слабо в последното тримесечие на годината и изключително силно в първите шест месеца на следващата.

По думите му единствено икономическа депресия или нови блокирания заради Covid може да задържат цените, но и двете са малко вероятни. Рецесията вече е включена в цената на петрола, а централните банки няма да позволят да се стигне лесно до депресия, смята Петров.

За петролните пазари годината е била като "влакче на ужасите", каза събеседникът. По негови думи битката между спекулантите и производителите и геополитическото напрежение си е проличало от действията на различните играчи на пазара. "Големите западни финансови компании намалиха дългите позиции за петрола и дори отвориха къси след средата на годината, а ОПЕК+ намали продукцията, което ако се окаже прекалено, ще предизвика ценови шок за световната икономика. В даден момент силата на спекулантите ще свърши и ще трябва да се върнем към реалното търсене... Посоката (за пазара) е само една - нагоре", заяви Петров.

Освен войната в Украйна, по-голям проблем е продължаващата липса на адекватни капиталови разходи. Компаниите са объркани от политиките на правителствата и изземването на печалбите им, което заедно с трудния достъп до финансиране за изкопаеми горива ги прави по-зависими от акционерите. "В подобна ситуация петролните фирми залагат не на капиталови инвестиции, а на изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции", каза Петров.

"Енергийните компании изглеждат тежко подценени. Секторът тепърва има накъде да върви, а това е много лоша новина за пазарите - видим ли, че петролните компании са водещи, останалите трудно просперират. Тази доминация на петролните и газовите компании ще продължи и през 2023 г., а успокоението на газовите пазари в Европа няма да продължи дълго“, прогнозира Петров.

Защо се получи дивергенцията между цените на петрола и акциите на петролните компании, какви ще са ефектите от обявеното запълване на стратегическите петролни резерви на САЩ и добър ли е моментът за навлизане в петролни компании може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още