IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще движи петролните пазари през 2023 г.?

Най-сериозният фактор за ръст на цените ще бъде отварянето на Китай, смята финансовият анализатор Калин Георгиев

21:47 | 11.01.23 г.

Големите движещи фактори за високата волатилност на петролните пазари през 2022 г. бяха войната в Украйна и инфлацията, като те все още са налице. Пазарите най-вероятно ще са в дефицит през тази година заради възможни намаления в доставките от Русия. Преобладаващите прогнози за цените са около 80-90 долара за барел, като в тях вече е включен сценарий за мека рецесия. Това каза Калин Георгиев, финансов анализатор в BenchMark Finance, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му най-сериозният фактор за ръст на цените ще бъде отварянето на Китай след прекратяването на строгите мерки по политиката за нулев брой новозаразени с коронавирус. Премахването на мерките, смята Георгиев, ще доведе до ръст в потреблението заради връщането на индустрията и пътуванията.

Друг възможен фактор с възходящ натиск върху цените неминуемо ще бъде повторното запълване на стратегическите резерви на САЩ, след като миналата година страната освободи около 180 млн. барела петрол. "САЩ ще се стремят да попълват количества на цена около 60-70 долара за барел", смята Георгиев.

"Ако доларът продължи да отслабва, това би подкрепило петрола и всички енергийни ресурси", допълни анализаторът.

От друга страна, основното, което може да доведе до поевтиняване на "черното злато",  са очакванията за рецесия в САЩ и еврозоната.

Материалът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още