IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon и Chevron ще се фокусират върху проекти у дома

И двете компании имат добри позиции да развиват нисковъглеродни проекти

15:15 | 03.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните години американските гиганти Exxon и Chevron обикалят света в търсене на петрол. През 2023 година обаче плановете им са различни, пише The Wall Street Journal. Според изданието двете компании ще се съсредоточат в "местни" проекти - в САЩ, Канада и някои страни в Южна Америка.

Chevron коментира, че през 2023 година ще инвестира към 70% от своя бюджет за капиталови разходи в САЩ, Аржентина и Канада. Exxon ще използва подобна част от средствата за инвестиции в щата Ню Мексико и в Източен Тексас, както и в Бразилия, Гвиана и за проекти за втечнен газ.

Това развитие е очаквано, пише още WSJ. Двете компании са под натиск на акционерите да напуснат скъпоструващите проекти зад граница и започнаха да се изтеглят от Азия, Африка и Русия. От години те инвестират в предизвикателни проекти, често в партньорство с местни държавни компании. Сега обаче, под натиска на акционери или по силата на санкциите, техните инвестиции са доста по-внимателни и изборът се анализира сериозно.

През 2022 година Exxon продаде свои активи в Чад, Камерун, Египет, Ирак и Нигерия, както и някои от тези в САЩ и Канада. Така миналата година беше една от най-интензивните по отношение на продажбите от 2018 година насам, сочат изчисленията на FactSet. Още от 2018 година компанията отбеляза, че ще продаде активи за 15 млрд. долара в следващите няколко години и ще се фокусира върху най-обещаващите си дейности.

В изпълнение на тази цел през 2021 година Exxon отчете намаление на притежаваните площи с разработвани находища с 18%, а Chevron - с 40%.

Печалбите и на двете компании обаче скочиха съществено през 2022 година - и двете публикуваха рекордни тримесечни отчети, като предварителните оценки сочат, че печалбите им са най-високи от 2008 година насам. Като цяло енергийният сектор е един от малкото печеливши през миналата година - акциите, част от S&P 500, са поскъпнали с почти 60%, докато стойността на индекса се срина с почти 20 на сто.

Exxon дори отново планира да увеличи добивите на петрол и газ (с около 500 хил. барела дневно до 2027 година).

И двете компании обаче имат много добри позиции за развитие на нисковъглеродни проекти - например водород или улавяне на въглеродни емисии, коментира анализаторът Татяна Митрова от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет. И двете имат планове и в тази насока, допълва още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още