IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron се завръща във Венецуела

Белият дом позволи на компанията да поднови дейността си, след като президентът Николас Мадуро започна да преговаря с опозицията

10:51 | 27.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските власти ще позволят на Chevron да въозбнови дейността си във Венецуела, пише The Wall Street Journal. Това решение е следствие от договорките между президента на страната Николас Мадуро и опозиционните сили относно изпълнението на програма за хуманитарна помощ на стойност 3 млрд. долара.

Двете страни ще продължат разговорите си в Мексико Сити в опит да бъде гарантирано провеждането на свободни демократични избори във Венецуела. Споразумението за отпускането на хуманитарната помощ беше постигнато в мексиканската столица с посредничеството на Норвегия, допълва американското издание.

След постигането на това споразумение администрацията на американския президент Джо Байдън върна лиценза на Chevron, което позволява на компанията да се завърне в петролните полета на Венецуела. Тя оперира в страната чрез съвместни компании с държавната Petroleos de Venezuela. Лицензът на САЩ не ѝ позволява да печели от продажбата на петрол, добиван от Chevron.

Решението на САЩ е с валидност от шест месеца и може да бъде преразгледано всеки момент, ако Венецуела не спазва своите ангажименти или не води добросъвестно преговори с опозиционните сили. Санкциите ще се върнат, ако Мадуро опита да протаква преговорите, коментира сенаторът Робърт Менендез, който оглавява комисията по външни работи на американския Сенат.

Завръщането на Chevron може да насърчи и други петролни компании да преразгледат бъдещето си във Венецуела. Заради санкциите добивът на петрол в страната намаля до 700 хил. барела на ден, спрямо около 3 млн. барела през 90-те години на миналия век. Според анализатори добивът може да се повиши до 1 млн. барела на ден в краткосрочен период.

Някои представители на републиканците в Сената критикуваха решението на Байдън да върне възможността на Chevron да работи във Венецуела. Според тях Белият дом трябва да насърчи петролните компании да увеличат местният добив на петрол, а не да подкрепят диктаторски режими. От администрацията на Байдън обаче коментират, че мярката насърчава демократичните процеси във Венецуела. Тя няма да има ефект върху цените на горивата в САЩ, допълват още от Белия дом.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 27.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още