IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената от 100 долара за барел петрол е прекалена дори и за енергийните компании

Прекалено скъпият петрол ще свие потреблението и може да доведе до нови данъци за петролната индустрия

14:36 | 24.09.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената от 100 долара за барел е прекалено висока дори и за енергийните компании, пише The Wall Street Journal. Изданието коментира, че по принцип растящите цени са празник за компаниите, които добиват петрол, но това е само едната страна на медала.

100 долара за барел ще направят петрола нежелан за всички потребители, казват от индустрията. Пазарите са се запътили към тази граница след съобщенията от Саудитска Арабия и Русия за ограничаване на добива, направени в началото на септември. Ограниченията ще важат поне до края на 2023 година.

Оттогава цената на водещия бенчмарк на пазара - европейския Brent е около нивото от 90 долара за барел. Но това въобще не е по вкуса на енергийните компании, които коментират, че в някои случаи "по-малкото е по-добро". Прекалено високата цена на петрола е един от тях, защото се очаква свиване на потреблението. Например при цена на сорта "Брент" от 110 долара за барел през миналото лято търсенето на говира в САЩ - най-големият пазар в света, се сви с повече от 4%, спрямо година по-рано, когато цената на петрола беше около 70 долара за барел.

Подобно намаление на търсенето може да е още по-видимо в по-бедните държави, още повече на фона на високата стойност на долара. Това води до допълнителен натиск за страни като Китай и Индия, които разчитат и на петрол, търгуван в долари.

Цената на сорта "Брент", търгуван чрез долари, се повишава със 7,4% от началото на годината. Изчислено през юани в Китай петролът поскъпва с 13 на сто. Ефектът се смекчава от по-евтиния петрол, който страната купува от Русия, но Пекин все още има нужда и от доставки от алтернативни доставчици.

Друга причина, която притеснява петролния бизнес, е реакцията на правителствата на високата цена на петрола и горивата. През миналата година в ЕС бяха въведени допълнителни данъци върху т.нар. свръхпечалби, а средствата от тях отидоха за покриване на мерките за компенсация на потребителите.

Президентът на САЩ Джо Байдън също заплаши, че ще въведе допълнителни данъци, ако производителите на горива не преразгледат ценовата си политика.

Пазарните анализатори отбелязват, че цена в диапазона 75-90 долара за барел е приемлива за енергийните компании в съотношението приходи и търсене. Търговията също подсказва това - контрактите за октомври 2024 година в момента се търгуват за около 84 долара за барел.

Има и още аргументи, които карат анализаторите да вярват, че цената на петрола няма да остане дълго на нивото от 100 долара за барел, макар че дълго ще "флиртува" с него. Според Международната агенция за енергетика (МАЕ) Саудитска Арабия ще увеличи количествата на пазара веднага, щом види признаци, че високите цени на суровините забавят глобалния икономически растеж.

Но очакванията са, че още дълго цената на суровината ще докосва 100 долара за барел и ще се отдръпва от това ниво.

Напълно е възможно петролът да остане дълго над нивото от 100 долара за барел  - при неочаквана авария или геополитически обрат, но това е сценарий, който не е по вкуса на никой, дори и на Big Oil.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 24.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 7 месеца
До: OHЯ аха, а перките и соларките ще ги правят еко-био от бамбук и чакълчета. Чакаме светлото бъдеще! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
OHЯ
преди 7 месеца
До: 0pkСамо това ли измисли ? И не , не се притеснявай , и тубите и генераторите отиват в музея , при парната машина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
0pk
преди 7 месеца
До: OHЯ ти ни съ притиснявай, горивото ще са налива в генераторите с които масовo ще се зареждат електричките. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
xapoznai
преди 7 месеца
Вероятно ще е по-висока... И на тези, които им е необходим ще им се такова мамата... С оглед на инвестициите в електрифицирането, дори ние трудно ще си го позволим, а противно на вярванията ние сме богата държава... Бедните ще го дъхат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 24
OHЯ
преди 7 месеца
А когато електричките настъпят масово , колко ще е цената на петрола ? За едни рублажоподони същества питам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още