IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ExxonMobil купува конкурента си Pioneer за сумата от 60 млрд. долара

Сделката ще позволи на Exxon да удвои добивите си от Пермския басейн до края на годината

14:56 | 11.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ExxonMobil съобщи за покупката на Pioneer Natural Resources за сумата от 59,5 млрд. долара чрез трансакция през фондовите пазари. Заедно с дълговете на Pioneer компанията ще плати около 64,5 млрд. долара за обединението, съобщава Bloomberg.

Бордовете на двете компании са подкрепили сделката, която трябва да получи одобрението на регулаторните органи и акционерите в Pioneer. Очакванията са, че тя ще бъде финализирана през първата половина на 2024 година, допълват от компанията.

Сделката ще увеличи присъствието на Exxon в един от най-богатите на петрол региони в САЩ - Пермския басейн между щатите Тексас и Ню Мексико. Това означава удвояване на добива до 1,3 млн. барела петролен еквивалент на ден за компанията до края на 2023 година и с потенциал за увеличаване до 2 млн. барела до 2027 година.

"Pioneer има уникални находища в Пермския басейн и хора с дълбоки познания в индустрията", коментира изпълнителният директор на Exxon Дарън Уудс, цитиран от пресцентъра на компанията. Покупката ще даде възможност за развиване на технологиите и подобряването на ефективността на компанията, както и увеличаване на производството, допълва още той.

В същото време ще се развиват и екологични политики и прилагат най-добрите практики, за да бъде ускорена целта за въглеродна неутралност за Pioneer - от 2050 година на 2035 година.  

Обединението на двете компании дава по-добри позиции за дългосрочен успех, допълва и изпълнителният директор на Pioneer Скот Шефилд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още