IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Oil: Енергийният преход не може да направи всички щастливи

Мисията ни е да доставим енергията, от която се нуждае обществото, за да се чувства добре, казват в индустрията

14:09 | 03.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не е възможно всички да бъдат удовлетворени от енергийния преход, коментираха представители на големите петролни компании по време на започналата на 2 октомври в Абу Даби конференция на петролната и газова индустрия ADIPEC.

Представителите на сектора се опитаха да запазят позитивния тон въпреки растящите протести с искания правителствата по света постепенно да ограничат изгарянето на въглища, сочено като един от основните замърсители от човешката дейност.

Компаниите бяха обвинени, че се връщат към плановете си за добив на изкопаеми горива на фона на рекордните цени през 2022 година.

"Трябва да се засилим, за да се подготвим за декарбонизираните системи на бъдещето", коментира Тенху Мухамад Тауфик, изпълнителен директор на малайзийската Petronas, цитиран от CNBC. Той коментира ситуацията със стара поговорка: "Ако искаш да направиш всички щастливи, продавай сладолед". "Ние не сме в бизнеса със сладолед", допълни още той.

Петролните компании никога няма да бъда обичани от екоактивистите, категоричен беше и директорът на TotalEnergies Патрик Пуяне. Според него те винаги ще бъдат против петрола и природния газ, но и мисията на компаниите не е да се харесат на активистите.

"Нашата мисия е да доставим на обществото енергията, от която се нуждаем днес и утре, за да се чустваме добре", каза той.

Докладите на климатичното звено на ООН показват, че светът е далеч от целите на Парижкото споразумение от 2015 година за недопускане на повишаването на глобалните температури с повече от 1,5°С до края на това столетие спрямо прединдустриалните времена.

До момента температурите са се повишили с 1,1°С и в много райони се проявяват екстремни събития - горещини, суши и наводнения. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обвини петролния бизнес, че игнорира собствените си научни проучвания и допълни, че петролните и газовите компании разширяват добивите и производството на горива, знаеки много добре, че тази дейност е "несъвместима с оцеляването на човечеството".

За директора на Shell времената за Big Oil са едновременно и ужасни, и прекрасни. Ужасни са, защото темата се поляризира. Но въпреки тази негативна реторика светът е направил много за намаляване на въглеродния отпечатък.

Според изпълнителния директор на Occidental Petroleum Вики Холъб времената за петролната индустрия са "вълнуващи" и голямото предизвикателство пред тях е да възстановят доверието на потребителите. "Най-голямото предизвикателство е да накараме хората просто да повярват отново в нашата индустрия", допълни още тя.

Според Холъб забавянето на климатичните промени ще даде възможност на петролния бизнес да продължи да работи, затова компаниите имат интерес от това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още