IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon: 54% от енергията ще бъде произвеждана от изкопаеми горива до 2050 г.

Светът няма да успее да постигне целите за декарбонизация въпреки намаляването на въглеродните емисии, смятат от петролната компания

10:06 | 29.08.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Към 2050 г. 54% от необходимата енергия в света ще бъде произвеждана от изкопаеми горива - петрол, природен газ и въглища, прогнозира най-голямата петролна компания в САЩ Exxon Mobil. Това означава, че светът ще се размине с целите за декарбонизация, които гарантират, че температурите няма да се повишат със средните 2°С през това столетие, пише Ройтерс.

Според изчисленията на американската компания въглеродните емисии, свързани с енергетиката, ще намалеят с 26% до 25 млн. тона към 2050 г. До края на това десетилетие обаче ще бъде постигнат пик от 34 млн. тона, допълва The Wall Street Journal. Макар и намалението да не е пренебрежимо малко, въглеродните емисии ще бъдат над два пъти повече спрямо нужното - 11 млн. тона.

Exxon е една от петролните компании, които подкрепят Парижкото споразумение от 2015 година, но в същото време смята също, че светът трябва да продължава да използва изкопаеми горива, които гарантират икономическия растеж, припомня WSJ. "Изкопаемите горива са най-ефективният начин за производство на големи количества енергия, нужна за производството, търговията, транспорта и други индустриални сектори на модерната икономика", коментират от компанията в последния си анализ по темата.

Компанията посочва, че през следващите години ще инвестира 17 млрд. долара, за да намали своите емисии и емисиите от своите продукти. Това ще стане чрез проекти за улавяне на емисии, производство на водород и биогорива, както и други технологии, които могат да намалят емисиите за тежката индустрия.

Средният дневен добив на петрол на Exxon е около 3% от общия, допълва още Ройтерс. През май акционерите отхвърлиха искания за намаляване на емисиите и споделяне на информация за рискове, свъразни с петролни разливи, отправени от част от инвеститорите в компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 7 месеца
До: kuhao: Докато клефаш след всеки мой коментар, за да ме удостоиш с цялото си старание, някак си не е пичовско, да не ти го дам да го попушиш. Не е по човешки. Но за днес стига. Не ме следвай повече. Опитай с Търчилъжи и разпоррената капела да се разнообразите с украинска етно-седянка и да отпразнувате тримесечното превземане на Работино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 не, гнусар.... не искам да те тласкам! Стига си се предлагал, да еааа и пробитата джадия! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 7 месеца
До: kuhao: Толкова ли успя да изтласкаш без подкрепа от гаджето ти? Като сте двете и й стъпваш на раменете, поне ми го стигаш с уста. Сега, като се надигаш на пръсти сама, едва успяваш да ми побарашш маккарите. Но ти продължавай да ме следваш - все нещо трябва да правиш за коричка хляб. Тук поне не пречиш на никого, а и пакости не можеш да направиш. Някаква телефонна труженичка нещо написала между два сеанса, или *казуса*, както там му казвате. Лошо няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 демек... ти! Видя заглавието, удари те една възбуда и се изпусна отзад! :D:D:D ...тц,тц, за едната механа стана като влаков тунел отзад... съсипаха те! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 7 месеца
Г-це Петкова, публикуването на подобни статии с такива заглавия граничи с жестокост, да не кажа по-тежка дума като садизъм. Тук има хора със слаби нерви и слаба отделителна мускулатура, дълбоко посветени на изпълнението на петилетния план на ЦК-ЕК на ЕС да приключи с изкопаемите горива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още